Ilustracija: PIXSELL
Ilustracija: PIXSELL

Poljski 54-godišnji mornar spašen je 25. prosinca u vodama francuskog otoka Reunion nakon što je plutao sedam mjeseci u Indijskom oceanu, rekli su u utorak navečer spasioci.


Sklepano plovilo tog mornara primijetila je jahta koja je upozorila spasioce.

Vezani članci Slika nije dostupna Strašna oluja u Poljskoj: Otkinuti krovovi na 200 kuća, više od 100.000 ljudi ostalo bez struje Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama?

Žandarmerija je otvorila istragu o okolnostima avanture koju je proživio mornar.

Prema Nacionalnom društvu za spašavanje na moru, muškarac je kazao da pluta već sedam mjeseci nakon što je zaplovio u svibnju s Komora, otočja jugoistočno od Afrike. Namjeravao je doploviti do Južnoafričke Republike kako bi ondje našao posao.

Njegovo plovilo, brodski čamac za spašavanje što ga je sam uredio, vrlo brzo se pokvarilo, ispričao je on.

Bez sredstava za komunikaciju i navigacijskih instrumenata i sa samo mjesečnom zalihom hrane, mornar kaže da je plutao između Maldiva, Indonezije i Mauricijusa prije nego što je spašen u vodama ispred Reuniona.

Jedino u društvu mačke, muškarac kaže da je preživio jedući pola vrećice kineske juhe dnevno te ponekad nešto što je upecao.

Mornar je naglasio da je nakon deset godina provedenih u SAD-u, otputovao u Indiju 2014. kako bi ondje kupio plovilo. Namjeravao je ploviti do Poljske, ali je njegov čamac izgubio jarbol te je doplutao do Komora.

Ondje je ostao nekoliko mjeseci, popravio brod i krenuo dalje na put 1. svibnja.

Kaže da se ne može vratiti u SAD jer mu je istekla boravišna dozvola. Ne namjerava se vratiti ni u Poljsku. Nada se da će moći popraviti čamac i ostati neko vrijeme na Reunionu. (Hina)