Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Talijanski izbori

Kandidati za talijanskog premijera: Komičar, profesor i dva autsajdera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popularni komičar Beppe Grillo osvojio je talijanske birače kritikama na račun cjelokupne političke klase i po anketama bi trebao zauzeti treće mjesto na prijevremenim parlamentarnim izborima 24. i 25. veljače, dok za njim kaska ugledni profesor ekonomije Mario Monti, aktualni tehnokratski premijer koji je Italiju spasio od kraha.

BEPPE GRILLO

Tsunami kampanju na čelu Pokreta 5 zvjezdica (MoVimento 5 Stelle, M5S), 69-godišnji komičar Beppe Grillo vodio je na narodnom ogorčenju korumpiranim političarima i bijesu zbog oštrih mjera štednje koju je nametnula tehnokratska vlada Marija Montija. Grillo poziva birače da političare pošalju u povijest i preuzmu stvar u svoje ruke tako što će sami odlučivati putem internetske demokracije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neizvjesnost nakon izbora 'Nestranka' je nova najjača stranka u Italiji, ne zna se tko će formirati vlast Slika nije dostupna Obrađeni glasački listići Lijevi centar osvaja većinu u donjem domu talijanskog parlamenta

>> Berlusconi 'častio' Merkelicu: Inteligentna je ona, ali je odrasla kao birokrat

'Političari su sebi osigurali mirovine do 90.000 eura na mjesec, a većina Talijana jedva dobiva 1.000', jedna je od Grillovih parola. Internet je u Italiji 'sporiji nego u Gani', glasi druga. Talijani imaju najveći broj odvjetnika u Europi i devet milijuna neriješenih sudskih procesa, naglašava Grillo. Za usporedbu, u Britaniji ih j takvih predmeta 300 tisuća.

Prirodno, zbog toga su ga proglasili 'populistom'. No, Grillo je umjesto da to negira natpisima 'populist' oblijepio svoj kombi i njime krstario Italijom privlačeći desetke tisuće birača na skupove dok su druge stranke kampanju vodile na televiziji i internetu.

Političku karijeru počeo 'Vaffanculo' danom

Političku je karijeru počeo 2007. organiziravši dan 'Vaffanculo' ('odj....e!'), odnosno spektakularne masovne prosvjeda protiv političara. Njegovu retoriku i stil analitičari smještaju između Piratske stranke i pokreta Zauzmi Wall Street, a ankete mu daju između 14 i 18 posto glasova, dovoljno da pomrsi račune tradicionalnim strankama s kojima je isključio mogućnost koaliranja.

U stranci mu je velik broj žena, a Daniela Gobbo, glasnogovornica M5S, kaže da je cilj pokreta uključiti građane u političko odlučivanje i da je M5S 'vratio ljude na ulice i stavio ih u središte političke rasprave pošto ih je televizija godinama manipulirala i otupljivala im zdravu prosudbu'.

MARIO MONTI

Ugledni profesor ekonomije i bivši povjerenik Europske komisije, 69-godišnji Mario Monti sastavio je tehnokratsku vladu nakon ostavke Silvija Berlusconija u studenome 2011. Italiju je drastičnim mjerama štednje spasio od sudbine Grčke, za što je primio pohvale europskih partnera. Ulazak u izbornu utrku objavio je nakon ponešto oklijevanja prije Božića. Postavio se na čelo eklektične skupine centrista i predstavnika civilnog društva.

Ankete mu predviđaju 10 do 14 posto glasova i četvrto mjesto iza Bersanija, Berlusconija i Grilla. Međutim, ne uspije li Bersani osvojiti većinu u oba doma parlamenta, možda će morati koalirati s Montijem što bi profesora vratilo na ključnu poziciju.

Tarcisio Bertone ostao je vjeran Berlusconiju

Upravo ta moguća koalicija s ljevicom koja bi mogla provoditi reforme protivne crkvenom nauku razlog je što se Vatikan malo distancirao od praktičnog vjernika Montija. Vatikanski dnevnik Osservatore Romano u prosincu je naime javno podržao Montijevu odluku da se uključi u utrku. No, državni tajnik Tarcisio Bertone ostao je vjeran Berlusconiju koji je odbio potpisati zakon o eutanaziji.

'Njegova uzoritost Bertone više voli potvrđenog grešnika nego dosadnog moralista', ironizira talijanski tjednik L’ Espresso, piše agencija AFP. Vatikan je 2011. formalno napustio Berlusconija do grla upletenog u seksualne i koruptivne afere, a u 2012. vatikanska kurija popustila je Montiju kada je uveo veće poreze na brojne crkvene nekretnine.

Montijevi su birači dobno zreliji Talijani koji u njemu vide stabilnost i postojanost, no mladi ljudi koji su radili u njegovu izbornom stožeru očarani su profesorovim osobnim kvalitetama. 'Pouzdan je i potpuno odan Italiji', kaže 23-godišnji volonter te ističe da Monti jedini odbio primati plaću, što 'nitko prije njega nije učinio'.

DVOJICA AUTSAJDERA

Antonio Ingoria, 53-godišnji antimafijaški sudac obećava borbu protiv korupcije i privlači razočarane birače Demokratske stranke koju vodi Pier Luigi Bersani. Osnivač je stranke Građanske revolucije za koju kaže da je jedina 'istinska ljevica'. Stranka predviđa ukidanje Montijeve mirovinske reforme i utvrđivanje minimalne plaće za mlade što bi se financiralo borbom protiv porezne utaje i konfiskacijom 170 milijarda eura zarađenih kriminalom.

Ingroia drži da bi 'moralna pitanja' kao što su 'transparentnost, legalnost, borba protiv mafije i korupcije' trebale biti u središtu talijanske izborne kampanje. Ankete mu predviđaju oko 4,2 posto glasova, dovoljno za ulazak u donji dom njegove Građanske revolucije koja bi mogla biti presudna oduzme li glasove PD-u u utrci za većinom u Senatu.

Oscar Giannino, ekonomski novinar, na čelu je stranke 'Fare per fermare il declino' (Raditi da zaustavimo pad) kojoj ankete daju jedan posto glasova, nedovoljno da osvoji ijedno mjesto u parlamentu. Ekscentrični novinar u čudnim odijelima koje sam kreira, svojim bi ultraliberalnim programom mogao Berlusconiju oteti pobjedu u tradicionalnom uporištu Lombardiji.

Gospodarski dnevnik 'Il Sole 24 ore' piše da je Gianninijev program dobar jer obećava masovne privatizacije, radikalnu promjenu poreznog sustava i reviziju kontrole banaka kako bi se izbjegle krize poput one s bankom Monte dei Paschi di Siena.

Taj novinar kojega Berlusconi naziva 'narcisom fasciniranim televizijom' lagao je da ima diplomu sveučilišta u Chicagu i time ugrozio svoj izborni uspjeh. Napisao je svojevrstan predizborni kazališni komad 'Talijanska večera' u kojoj svaki član obitelji ima drugog izbornog favorita sve dok se ne pojavi on, Giannino, i ujedini cijelu obitelj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene