Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Četrdeset troje Meksikanaca iskorištavanih kao "moderni robovi" u Kanadi, gdje su gotovo besplatno morali raditi u hotelima, oslobođeni su, priopćila je u ponedjeljak policija Ontarija.


Radnike, većinom muškarce, u Kanadu su privukli krijumčari koji su im za veći novčani iznos obećali da će ondje moći studirati, dobiti radnu dozvolu a na kraju i stalno prebivalište.

Vezani članci Oluja Dorian stigla do Kanade (Foto/Screenshot/Reuters) Oluja Dorian stigla do Kanade: 460.000 domova bez struje, vjetrovi od 160 km/h Igranje Lota nekome se dobro isplatilo (FOTO: Profimedia) Pripremao se deset mjeseci da podigne 40 milijuna eura osvojenih na lutriji: "Htio sam biti spreman"

No kada su došli onamo bili su smješteni u "neljudskim uvjetima" u gradovima u središtu i na istoku pokrajine Ontarija gdje su morali raditi kao spremači u hotelima na tom području, rekla je policija na tiskovnoj konferenciji.

Istražitelji ispituju dvojicu direktora tvrtke za usluge čišćenja u okolici Barrieja, u Ontariju, koji su surađivali s tamošnjim hotelima, ali ih nisu uhitili.

Policija traži i druge osumnjičenike i ovih dana bi mogla objaviti je li podigla optužnice.

Nakon istrage u kojoj je sudjelovalo oko 250 policajaca, Meksikanci su prošlog tjedna oslobođeni.

Radnici su morali platiti smještaj, hranu i prijevoz na posao. Poslodavci su kontrolirali njihove plaće i ponekad bi im ostavljali manje od 50 dolara na mjesec za život. (Hina)