Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz autohtone populacije

NESTALE I UBIJENE Otvara se istraga o smrti 1.200 žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadska policija objavila je da je dokumentirala smrt 1200 žena i djevojaka nestalih ili ubijenih između 1980. i 2012.

Nova vlada liberalnog premijera Justina Trudeau otvara javnu raspravu o sudbini stotina ubijenih i nestalih žena iz autohtone populacije Kanade, kojih je 1200 ubijeno ili nestalo u tri desetljeća i obećaje odgovor za tu nacionalnu tragediju koja je desetljećima bila gurana pod tepih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iscrpljeni vatrogasci Zombi požari usred zime stvaraju goleme probleme u Kanadi: Stručnjaci objasnili koliko su opasni Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu

Kanadska policija objavila je 2014. da je dokumentirala smrt 1200 žena i djevojaka nestalih ili ubijenih između 1980. i 2012.

Žene iz autohtone zajednice čine samo 4 posto ženske populacije u Kanadi, a istodobno 16 posto svih ubijenih žena u toj zemlji i triput su više izložene nasilju. Izvješće Ujedinjenih naroda iz 2015. navodi da žene iz autohtonih populacija kakva je Inuit (Eskimi) ili miješane rase imaju pet puta više izgleda umrijeti nasilnom smrću.

"Nasilje prema autohtonim ženama i djevojkama nije domorodački problem i nije žensko pitanje već nacionalna tragedija koja zahtijeva hitan nacionalni odgovor", rekla je u utorak ministrica pravosuđa Jody Wilson-Raybould, prenosi agencija dpa.

PROBUDILA SE U GROBU 'Ustala sam i otišla potražiti pomoć'

Dva će se mjeseca prikupljati izjave obitelji nestalih žena, a zatim izraditi ciljevi i parametri istrage, rekla je ministrica za pitanja autohtonog stanovništva Carolyn Bennet.

"Tu smo istragu odredili kao prioritet naše vlade jer su ljudi pogođeni tom nacionalnom tragedijom dovoljno čekali. Žrtve zaslužuju pravdu", rekao je premijer Justin Trudeau.

Istragu su godinama zahtijevale civilne i udruge zajednica autohtonih žena no vlada prijašnjeg premijera Stepehan Harpera oglušivala se o njihove pozive, piše agencija AFP.

Razlozi velikog postotka nasilja prema ženama iz autohtonih zajednica Kanade socijalne su i ekonomske prirode i višestruki su. Među nekima od njih su rasisistički i seksistički stereotipi, niska obrazovanost te visok postotak alkoholizma, nezaposlenosti i domaćinstava sa samohranim roditeljem.

Premijer Trudeau najavio je veće ulaganje u obrazovanje autohtonog stanovništva.

Odgovornost kanadskih vlada leži u tome što su svojom politikom desetljećima osiromašivale i raslojavale autohtone obitelji zbog čega su žene ostajale na rubu društva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene