Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita prava

Zabrana gay brakova proglašena neustavnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savezni sud u San Franciscu proglasio je neustavnom zabranu homoseksualnih brakova u Kaliforniji, donesenu nakon referenduma 2008., a cijeli bi slučaj mogao u konačnici doći i do Vrhovnog suda.

Sudac Vaughn Walker rekao je u presudi na 136 stranica da su protivnici zabrane 'velikom količinom dokaza' pokazali da ona krši prava na ravnopravnu zaštitu zajamčena američkim ustavom. Zabrana koju su izglasali građani Kalifornije, a poznata kao Prijedlog 8, odnosno ustavni amandman kojim se zabranjuju istospolni brakovi, ipak treba ostati na snazi, barem privremeno dok se slučaj ne preda višem sudu, pa tako homoseksualci bez obzira na presudu neće do daljnjega moći stupiti u brak.

Pročitajte i ovo Kalifornija se bori s poplavom Nesvakidašnji prizor Veliki valovi pogodili Kaliforniju: Stanovnici bježali, šteta se tek zbraja Slika nije dostupna Za ukidanje diskriminacije Pusić: HNS se zalaže za izjednačavanje heteroseksualnih i homoseksualnih brakova

>> Washington DC legalizirao gay brakove

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, koji osobno podupire homoseksualne brakove, rekao je da odluka 'potvrđuje punu zaštitu za koju vjerujem da svatko zaslužuje'. Presuda je velika prekretnica u javnoj debati koja je podijelila Amerikance. Pristaše prava homoseksualaca vide tu pravnu bitku kao borbu za jednaka prava svih, dok protivnici smatraju istospolne brakove prijetnjom 'tradicionalnoj obitelji'. Trenutno, istospolni brakovi u SAD-u mogu se sklopiti u državama Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont i Distriktu Columbija, posebnoj upravnoj jedinici koju čini glavni grad SAD-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene