Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je uhitila 83 osobe u Oaklandu u Kaliforniji, nakon što su prosvjedi zbog blage presude bijelom policajcu za ubojstvo nenaoružanog crnca, prerasli u razbijanje izloga i pljačku trgovina u središtu grada. Porota je utvrdila da je prometni policajac Johannes Mehserle kriv za ubojstvo iz nehata 22-godišnjeg Oscara Granta na Novu godinu 2009., gdje je uobičajena kazna od dvije do četiri godine zatvora.


Tužitelji su tražili strožu kaznu za ubojstvo na mah. Prema izvješću lokalne TV postaje KPIX, podružnice CBS-a, policija je priopćila da je skupina pljačkaša provaljivala u trgovine, dok su trajali prosvjedi oko 800 osoba, većinom afričko-američkog podrijetla. Mnoštvo ljudi upalo je u trgovinu sportske obuće Foot Locker, razbijalo izloge i grabilo stvari, rekao je novinarima načelnik policije Anthony Batts.

U nemirima su oštećene i poslovnice dviju banaka, koje su čuvali pripadnici specijalne policije. Gradonačelnik Ron Dellums je izrazio zadovoljstvo s načinom na koji policija reagirala, te zamolio one koji su nezadovoljni presudom da mirno prosvjeduju. Mehserle je metkom ispaljenim u leđa ubio Granta, koji je ležao na podu, a snimka tog ubojstva već je dulje od godinu dana na YouTubeu. Mehserle se na suđu branio da se Grant opirao uhićenju, te da je on zbog uzrujanosti zabunom izvukao pištolj umjesto 'elektrošokera' i pucao. Ministarstvo pravosuđa u Washingtonu u petak je objavilo da preispituje spornu presudu u Oaklandu. (Hina)

Vezani članci Neredi u Kongresu Reakcije diljem svijeta na jučerašnji kaos u američkom Kongresu: ''Rasprsnuli su se mjehurići demokracije i slobode'' Neredi pred zgradom Kongresa Potvrđena Bidenova pobjeda, u Bijeloj kući pljušte ostavke: "Moramo beskonačno bolje gledati koga izabrati na javnu funkciju"