Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kako su bilješke o slovensko-američkim razgovorima stigle u javnost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u javnost procurio dokument kojim Sjedinjene Države traže od Slovenije da prva prizna neovisnost Kosova, slovensko ministarstvo vanjskih poslova povuklo je veleposlanika iz Washingtona.

Zbog neovlaštene objave bilješke o razgovorima slovenskih i američkih diplomata o slovenskom predsjedanju Europskom unijom i priznanju Kosova, što je danas učinjeno u ljubljanskom "Dnevniku" i beogradskoj "Politici", pokrenuta je službena istraga, a slovenski veleposlanik u SAD-u Samuel Žbogar pozvan je u Ljubljanu na konzultacije.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista

>> SAD očekuju da Slovenija prva prizna Kosovo 

"Pokrenuli smo aktivnosti koje imaju cilj ustanoviti stvarne uzroke i pozadinu te objave. U vezi s tim određena je interna istraga i dodatno pooštrena kontrola dostupnosti našem kompjutorskom sustavu", navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Ljubljanski "Dnevnik" i beogradski list "Politika" danas su
paralelno objavili detalje s citatima iz razgovora slovenskih i
američkih diplomata u Washingtonu 24. prosinca prošle godine, u vezi s djelovanjem Slovenije tijekom predsjedanja Europskom unijom.

Pozivajući se na bilješke iz dokumenta od devet stranica o tom sastanku, "Dnevnik" i "Politika" navode da je SAD preporučio Sloveniji da prva među državama članicama EU-a prizna Kosovo nakon što kosovska skupština donese deklaraciju o neovisnosti. Američki diplomati su također preporučili da se proeuropskim snagama u Srbiji još prije drugog kruga predsjedničkih izbora da pozitivni signal potpisivanjem Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji s EU-om.

Ban ki Moon u Sloveniji 

Glavni tajnik UN-a Ban ki-moon izjavio je danas, po dolasku u dvodnevni posjet Sloveniji, da očekuje da će sa slovenskim dužnosnicima razgovarati o međunarodnim pitanjima kao što su energetska politika i borba protiv klimatskih promjena, te o stanju na području zapadnog Balkana i krizama kao što je ona u Darfuru.

Nakon susreta sa slovenskim premijerom na Brdu kod Kranja, Ban ki-moon je odgovorio na pitanje o blokadi u Vijeću sigurnosti UN-a o kosovskom pitanju i o dvojbama glede mogućeg prijenosa ovlasti s UN-ove misije na Kosovu na misiju Europske unije. 

Ban ki Mun je odgovorio da je to pitanje još otvoreno i da će se nastaviti savjetovati s Europskom unijom.

Glavni tajnik svjetske organizacije upozorio je međutim da se
sadašnji "status quo" na Kosovu ne može dugoročno održati jer, kako je rekao, u tom slučaju prijeti opasnost da događaji dobiju vlastitu dinamiku koja ne bi bila dobra.

Upitan o skandalu koji se u Ljubljani danas pojavio zbog
neovlaštene novinske objave jednog dokumenta o razgovorima slovenskih i američkih diplomata u kojemu se tvrdi da su SAD zainteresirane za to da Slovenija bude prva država EU-a koja će priznati Kosovo nakon što ono proglasi neovisnost, slovenski premijer Janša je rekao da na Sloveniju nijedna zemlja u tom smislu nije radila pritiske i da to pitanje u sadašnjem trenutku nije aktualno.

Kosovo nije proglasilo neovisnost i to sada nije glavno pitanje, rekao je Janša, dodajući da je dugoročno ključno traženje rješenja za stabilnost cijele regije. 

U razgovoru s glavnim tajnikom svjetske organizacije nije bilo riječi samo o razmjeni mišljenja nego o konkretnim pitanjima, rekao je Janša.

Ban ki-moon će se u subotu sastati i sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom kao i s bivšim predsjednikom Milanom Kučanom, te s drugim slovenskim dužnosnicima, među ostalima s ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom.

Samardžić oštro o pritisku SAD-a na Sloveniju 

Nakon objave sadržaja razgovora slovenskih i američkih diplomata prema kojem Sjedinjen Države preko Slovenije kao predsjedajućeg Europske unije vrše pritisak na europske zemlje da što prije priznaju neovisnost Kosova, iz vlade Srbije stiže oštro reagiranje na takav scenarij, uz ocjenu "da je to primjer kako se nasiljem vodi međunarodna politika".

U slučaju da se to dogodi, srbijanski ministar za Kosovo i jedan od visokih dužnosnika Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice, Slobodan Samardžić predložio je na, tim povodom upriličenoj konferenciji za novinstvo, da Srbija odbije potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji.

"Srbija treba da se zahvali EU na tom sporazumu, to jest da kaže - hvala, nećemo. To je moj osobni stav. Suviše mi je jasno zašto se takve igre igraju i zašto je taj sporazum sada aktualan da bih na tako nešto pristao. Stav Vlade će biti jasan kada Vlada bude donela zaključak o tome", najavljuje Samardžić.

Samardžić je rekao kako ne sumnja u autentičnost objavljenog teksta jer je, kako kaže, "veoma detaljan", dodavši "da je taj plan razrada taktike i postupaka za priznavanje Kosova".

"Ovo što se danas može čitati u Politici, predstavlja primjer kako se nasiljem vodi međunarodna politika i još jedan primjer da EU veoma žalosno postaje pijun u takvoj jednoj igri", rekao je Samardžić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene