Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oboljeli iz Gvineje prelazili su granicu kako bi ih liječila travarka iz Sokome. Ona se zarazila i umrla, a tijekom sprovoda zarazile su se i žene iz okolice.


Ebola je zahvatila Sijera Leone pokosivši stotine života, ali bez iskre koju je zapalila tradicionalna izlječiteljica koja je tvrdila da liječi hemoragičnu groznicu čime je privukla bolesne iz susjedne Gvineje, virus možda nikad ne bi prešao granicu, prenosi u srijedu AFP.

Vezani članci Gotovo 100 djece preminulo od ebole (Foto: AFP) Epidemija ebole širi se velikom brzinom: Smrtnost raste, broj zaraženih sve veći Slika nije dostupna Panika zbog virusa: Nema lijeka, a širi se velikom brzinom

Ta travarka iz Sokome, zabačena sela blizu gvinejske granice, 'tvrdila je da ima moć izliječenja ebole', priča Mohamed Vandi, medicinski dužnosnik u gradu Kenema na istoku Sijera Leonea, središta epicentra.

'Oboljeli iz Gvineje prelazili su granicu kako bi ih liječila ta žena', dodao je on. 'Zarazila se i umrla. Tijekom sprovoda zarazile su se i žene iz okolice.'

Zbog ebole se sastaje krizni stožer Ministarstva zdravlja

Sudionici pogreba potom su se raspršili po brdašcima u pograničnom području, izazvavši lančanu rekaciju smrtnih slučajeva, a potom javnih pokopa, izvora novih zaraza.

Virus se pretvorio u epidemiju kad je stigao 17. lipnja u Kenemu, multietnički grad sa 190.000 stanovnika koji je već držao tužan svjetski rekord u Lassa groznici, još jednoj hemoragičnoj groznici bliskoj eboli.

No, usprkos iskustvu s tim tipom bolesti, bolnica u Kenemi nije se mogla odruprijeti brutalnosti novog virusa.

Među mrtvima i 12 bolničarki

Dvanaest je bolničarki među 277 mrtvih osoba zabilježenih nakon prvog slučaja zabilježenog u Kenemi. Desetak zaraženih bolničarki ozdravilo je.

U bolnici je jedini odjel na svijetu za izolaciju od Lassa groznice, podalje od glavne zgrade, a postoji i odjel za izolaciju od ebole, podignut na brzinu.

Smrtonosna bolest nezaustavljivo se širi: Zabilježeno novih 200 sumnjivih slučajeva

'Preminule bolničarke i one koje su preživjele nisu mogle znati da će biti zaražene. Krećemo u novu borbu. Virus ebole ponovno je ovdje te učimo malo po malo', priznao je Vandi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od početka epidemije u ožujku na zapadu Afrike oboljelo je 2.240 ljudi, od kojih je umrlo njih 1.229.

WHO je epidemiju ebole u zapadnoj Africi 8. kolovoza označio kao 'izvanredan događaj' i 'međunarodni zdravstveni rizik' te je preporučio izvanredne mjere u zahvaćenim zemljama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook