Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vjenčanje Kirila Šamalova, sina starog Putinovog prijatelja Nikolaja Šamalova i Katerine Tihonove, mlađe kćeri ruskog predsjednika i prvakinje u akrobatskom plesu, održano je u veljači 2013. godine u malom skijalištu Igora.


Kiril Šamalov je tada bio zvijezda u usponu u ruskim gospodarskim krugovima, ali je bio tek na 31. mjestu po bogatstvu, koje je počelo munjevito rasti poslije svadbe s kćerkom Vladimira Putina. U roku od 18 mjeseci, Kiril je stekao veliki dio dionica u ruskom naftnom gigantu Sibur iz Voronježa - njegov vlasnički udio danas vrijedi oko 2,85 milijardi dolara.

Reuters je istražio kako se tako mlad biznismen popeo tako daleko, tako brzo. Kirilov put baca novo svjetlo na to kako su ljudi bliski režimu dobili vodeće pozicije u ključnim kompanijama - i kako se to prenosi na novu generaciju.

Vladimir Milov,
bivši zamjenik ministra energetike Rusije, a sada član opozicije, rekao je da su Putinovi prijatelji stekli velika bogatstva uz pomoć kreditora koji imaju veze s državom, kao što je Gazprom.

'Oni gledaju Gazprom kao na svoju banku. Žele prenijeti svoju moć i privilegije na nove generacije', kaže Milov.

Tijekom 90-tih, Kirilov otac Nikolaj Šamalov je, zajedno sa Putinom, bio suosnivač zadruge poznate kao Ozero (Jezero) Dača. U Putinovoj Rusiji mnogi članovi zadruge su kasnije došli na istaknuta mjesta.


Šef s 20 godina i bez diplome

Vezani članci Villa La Grange Ovo je velebna vila Genevi u kojoj će se održati povijesni susret Bidena i Putina Joe Biden Biden očekuje promjenu Putinova stava i obećao da će mu reći gdje su "crvene linije"

Nikolaj Šamalov je tada postao dioničar male kreditne tvrtke Banka Rusija, koja je u posljednjih 15 godina izrasla u jednu od najutjecajnijih banaka. Jurij Kovalčuk, suvlasnik u skijalištu Igora, gdje je održano vjenčanje Putinove kćeri, je najveći dioničar ove banke.

Nakon aneksije Krima, SAD su uvele sankcije i Banci Rusija, opisujući je kao privatnu banku ruske elite. EU je pak uvela sankcije Kovalčuku i Nikolaju Šamalovu zbog njihovih bliskih veza sa Putinom.

Kiril Šamalov je 2002. imenovan je za 'šefa pravnog zastupništva za ekonomske aktivnosti' Gazproma, iako je imao samo 20 godina i još nije diplomirao pravo. Tri godine kasnije, nakon stjecanja diplome, Šamalov je postao glavni pravni savjetnik Gazprom banke, tada podružnice Gazproma. Zatim se lipnju 2008. godine, pridružio Siburu kao potpredsjednik za poslovnu administraciju.

Kirilov brat Jurij je istovremeno već bio i direktor Sibura i zamjenik predsjednika Gazproma. Predsjednik banke je bio Aleksej Mueler, koji je u 90-tima radio s Putinom u Petrogradu. Kada je Putin postao predsjednik, Mueler je zadužio za Gazprom.

Braća Šamalov imaju duboke veze sa drugim članovima Putinove elite, a jedan od njih je Genadij Timčenko, koji je postao dioničar u Banci Rusija. Kiril Šamalov 2014. godine pozajmljuje od Gazproma više od milijardu dolara i kupuje 17 posto Sibura od Timčenka.
Glavni vlasnici naftnog giganta tada postaju: Mikhelson s 50,2 posto dionica, Šamalov s 21,3 i Timčenko sa 15,3 dionica.

 

 

U akciji nekoliko mjeseci nakon vjenčanja

Prema intervjuu koji je Kiril dao ruskom listu Komersant u kolovozu ove godine, s Timčenkom je započeo razgovore o kupovini njegovog udjela nekoliko mjeseci nakon vjenčanja s Putinovom kćerkom. Kako je tada 32-godišnji Kiril ostvario takvu kupovinu? Ispitivanje računa kompanije Jauza koju je Kiril osnovao i preko koje je kupio dionice od Timočenka, pokazuje da je kompanija pozajmila 78,9 milijardi rubalja (u to vrijeme oko 1,3 milijarde dolara). Izvor tog novca bio je banka u kojoj je njegov brat potpredsjednik. Kiril je listu rekao da je financiranje preko Gazprom banke osigurano od sredstava koja pripadaju njemu.

Tri nezavisna analitičara su u listopadu ove godine izjavili za Reuters da ukupan udio Kirila Šamalova vrijedi najmanje 2 milijarde dolara, što je dosta konzervativna procjena.

Svojim tajnim vjenčanjem na skijalištu Igora i financijskim uspjehom, Kiril Šamalov slika je poslovne elite današnje Rusije. Putinova era ima svoje korijene u Sankt Peterburgu, gdje je počeo svoju političku karijeru. Kako je učvršćivao svoju vlast, njegovi prijatelji iz zadruge Ozero Dača, kao i suradnici s kojima je radio u uredu gradonačelnika St. Peterburga, došli su do utjecaja i bogatstva. Sada se i njegov zet Kiril pridružio u redovima milijarderske elite.

Putin ima dvije kćeri, Katerinu i Mariju za koje je na ovogodišnjoj velikoj konferenciji kazao da se ne bave ni politikom i biznisom.

'Jako sam ponosan na njih. Školovale su se samo u Rusiji, govore tečno tri strana jezika, studiraju i rade. Nikada nisu bile 'zlatna mladež'', kazao je Putin. 

Katerina je uzela prezime Tihonova od bake.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook