Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MRAČNE PROGNOZE

Nastat će 4 Europe, Rusija će doživjeti kolaps, a SAD upotrijebiti nuklearno oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet će postajati sve opasnije mjesto za život.

Privatna obavještajna tvrtka Stratfor (Strategic Forecasting), nedavno je objavila detaljan izvještaj 'Desetljetna prognoza, u kojem je u 11 točaka prognozirano kako će izgledati geopolitička scena u narednih deset godina.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Dmitrij Medvedev Veliki apetiti "Ovo nije sporna regija, ovo je Rusija", poručio je Medvedev pa sablaznio još jednog premijera: Najavio da tamo šalje novo oružje

Stratfor smatra da će svijet u narednom desetljeću biti mnogo opasnije mjesto za život, piše Business Insider.

Rusija će doživjeti kolaps


Vlast u Moskvi sve će teže kontrolirati sve dijelove ogromne ruske države te će se stvoriti individualne grupacije, koje će za cilj imati potpunu autonomiju nad teritorijem na kojem žive.
Sankcije, pad cijna nafte, nestabilna rublja, vrtoglavi financijski izdaci za naoružanje, kao i sve veći unutrašnji razdori oslabit će poziciju vladajuće strukture u Rusiji. Zemlja se neće formalno podijeliti na više država, ali je malo vjerojatno da će Ruska Federacija opstati u sadašnjem obliku.

SAD će morati upotrijebiti nuklearno oružje

S obzirom da se ruska postrojenja nuklearnog oružja nalaze po cijelom svijetu, u trenutku destabilizacije države, područje Rusije može postati tempirana bomba.
Slom ruskog nuklearnog sustava bit će svjetski problem broj 1 u predstojećem desetljeću, a to će se drastično odraziti i na SAD, koje će morati angažirati vojsku kako bi se obranile od novonastale opasnosti, a to ne isključuje upotrebu nuklearnog oružja.

Njemačka će imati problema


Najjača europska država ima ekonomiju koja ovisi o izvozu, i koja ima ogroman profit zahvaljujući liberalizaciji tržišta u EU, no to ujedno predstavlja opasnost da bi Nijemci mogli najviše izgubiti uslijed sve većeg euroskepticizma i potencijalne krize eura. Stratfor predviđa da će Njemačka pretrpjeti ozbiljne gospodarske promjene u idućem desetljeću.

Poljska će postati vodeća europska sila


Dok će Njemačka grcati u gospodarskim problemima, njen istočni susjed - Poljska preuzet će ulogu jedne od najmoćnijih europskih zemalja.
'Centar ekonomskog rasta i sve veće političke moći u Europi bit će Poljska', piše u izvještaju Stratfora.

Populacija ove države neće biti u naglom padu, za razliku od ostalih vodećih zemalja EU. Činjenica je da će Poljska, kao najveća i najprosperitetnija evropska zemlja, učvrstiti svoju poziciju regionalnog lidera, što će kasnije voditi ka velikom ekonomskom i političkom prestižu.

Amerikanci stižu s teškim naoružanjem u Europu koju žele zaštititi od Rusije

Postojat će četiri Europe


Iako je prije nekoliko godina EU izgledala kao velika, nezaustavljiva snaga, koja je porušila političke i ekonomske granice među svojim članicama, Stratfor predviđa da će se europski san u narednih deset godina raspršiti poput balona od sapunice. Ocjenjuju da će u nadolazećoj dekadi nastati četiri Europe, potpuno otuđene jedna od druge. To su Zapadna i Istočna Evropa, Skandinavija i Britanija.

'EU će možda preživjeti u nekom okrnjenom obliku, ali europska ekonomija, kao i politička i vojna suradnja bit će isključivo na bilateralnom nivou, daleko od današnje zajednice', navodi se u izvještaju.

SAD i Turska će postati bliski saveznici, ali iz potpuno neočekivanog razloga

Od sve veće nestabilnosti u arapskim zemljama, a u narednih deset godina Stratfor ne vidi kraj sukobima, najveću korist će imati Turska, koja inače ima sjajan geostrateški položaj. Zahvaljujući svojoj sve jačoj poziciji, Ankara će dobiti poziv da postane jedan od glavnih saveznika SAD.
'Turska i SAD će razviti suradnju na vojnom i političkom nivou, a jedan od glavnih ciljeva bit će potpuno neutraliziranje ruskog utjecaja', piše u izvještaju.

Kina će se suočiti s velikim problemom

Ekonomija Kine će polako padati, što će uzrokovati veliko nezadovoljstvo u vrhu Komunističke partije. Usprkos tome, partija neće dozvoliti bilo kakvu vrstu liberalizacije, pa će jedini način za ostanak na vlasti biti ugnjetavanje vlastitog naroda. Drugi, možda još veći problem, je taj što kinesko gospodarstvo nije podjednako teritorijalno raspoređeno. Gradovi na obali se razvijaju, dok je unutrašnjost Kine puno siromašnija. Regionalni razdori bili su pokretač političkog kaosa tijekom kineske povijesti pa postoji mala, ali ipak šansa da dođe do pobune.

Japan će postati azijska pomorska sila

Japan ima dugu pomorsku tradiciju i prilično je ovisan o izvozu. Kina gradi vrhunski opremljenu mornaricu i mogla bi postati još agresivnija u kontroli pomorskih putova u istočnom i južnom Kineskom moru, kao i Indijskom oceanu, o kojima Japan ovisi. Stoga Japan neće imati drugu opciju osim da pokaže silu u regiji kako bi odgovorio Kini. Sada Japan ovisi o SAD koje mu garantiraju slobodan pristup, no Amerikanci će u budućnosti puno opreznije djelovati u inozemstvu.

Putin, džihadisti i očajni imigranti: 'Prošlo je vrijeme mira u Europi'

Moć SAD-a će slabjeti

Kako će svijet postajati sve nepredvidljivije mjesto u narednih deset godina, SAD će odgovoriti tako što će biti sve izbirljivije u izboru izazova umjesto preuzimanja aktivnog vodstva u rješavanju svjetskih problema.

Privredni rast, uvećana proizvodnja domaće energije, pad izvoza i činjenica da su u najsigurnijem dijelu svijeta dat će SAD-u taj luksuz da se izoliraju od svjetskih problema.
'Sjedinjene Države će i dalje biti velika ekonomska, politička i vojna sila, ali će se manje angažirati nego prije i manje koristiti svoju moć u svijetu', prognoziraju u Stratfotu.

Zbog otoka u južnom Kineskom moru neće početi rat, ali postoji 'kvaka'

Regionalne sile zaključit će da sporovi oko otoka u Južnom kineskom moru nisu vrijedni vojnog sukoba. Borba oko malih otoka koji proizvode jeftinu i niskoprofitnu energiju neće biti glavno pitanje u regiji. Umjesto toga, stara igra u troje će krenuti. Rusija će gubiti sposobnost da štiti svoje pomorske interese u Aziji, no Kinezi i Japanci će biti zainteresirani za osvajanje i sprječavanje drugih da osvajaju. Opasna dinamika velikih sila vraća se u istočnu Aziju, čak i ako to ne bi rezultiralo oružanim sukobom u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Nastat će 16 'malih Kina'

Gospodarstvo Kine će slabiti, a njeni proizvodni kapaciteti će se gasiti. To je zapravo dobra vijest za neke druge države. Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija moći će poboljšati svoja gospodarstva u narednih deset godina zbog rasta proizvodnje.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene