Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aukcija za pamćenje

Kad se 5 centi pretvori u više od 2 milijuna dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijedak novčić iz 1913. godine ide na aukciju. Početna mu je cijena 2,2 milijuna dolara, a očekuje se da će biti prodan za mnogo više.

Na aukciji se prodaje jedan od pet 'Liberty Head nickel coin' iskovanih u američkom gradu Philadelphia. Početna cijena, kako stoji na internetskoj stranici 'Heritage Auctions' je 2,2 dolara (oko 12.600.000 kuna), piše Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija SVJEDOK RAZARANJA Pronađen je pod ruševinama Hirošime i prodan za popriličnu cifru Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri...

>> Napoleonov zaručnički prsten prodan po astronomskoj cijeni

Aukcija će se održavati u Chicagu od 24. do 28. kolovoza. Dvije od pet ovakvih proizvedenih kovanica nalaze se u muzejima, a kolekcionarima su dostupna samo tri primjerka. Od tih tri 'George Walton specimen', kako je ovaj novčić poznat u numizmatičkim krugovima ima najupečatljiviju priču.

George O. Walton poginuo je tijekom putovanja na izložbu novčića 1962. godine. Njegov primjerak iz 1913. godine pronađen je u olupini automobila i vraćen je obitelji. Potom je poslan aukcijskoj kući, ali su ga vratili jer su procijenili da je lažan. Bila je to pogreška zbog koje su kolekcionari mislili da je jedan od pet Liberty kovanica izgubljen zauvijek.

Waltonovi nasljednici zadržali su vraćeni primjerak i 2003. je ponovno poslan na procjenu koja je ustanovila da se ne radi o lažnjaku. Waltonov uzorak nikada nije bio ponuđen na dražbi do sada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene