Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Duma se izjasnila za priznanje Abhazije i Južne Osetije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duma, donji dom ruskog parlamenta pozvala je rusku vladu da prizna odmetnute gruzijske republike Abhaziju i Južnu Osetiju, nakon što je to ranije učinilo Vijeće federacije.

Na izvanrednoj sjednici, koju je izravno prenosila ruska televizija, 447 zastupnika prihvatilo je izjavu upućenu ruskome predsjedniku Dmitriju Medvedevu kojom traži priznavanje Južne Osetije i Abhazije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Merkel potvrdila pravo Gruzije na teritorijalni integritet Slika nije dostupna Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije

Odluku o priznavanju sada mora donijeti ruska vlada.

Tbilisi: Priznanje odmetnutih pokrajina je pokušaj mijenjanja granica Europe silom

Poziv ruskog parlamenta za priznanjem odmetnutih pokrajina Abhazije i Južne Osetije nema "stvarne važnosti" i bio bi to "pokušaj mijenjanja granica Europe silom", ocijenili su danas gruzijski predsjednik te gruzijski ministar za reintegraciju tih područja.

"Mislim da je to teška pogreška, pokušaj mijenjanja granica Europe silom. To će imati katastrofalne posljedice, uključujući za Rusiju", izjavio je predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili za francuski dnevnik Liberation.

"Ne vjerujem da će itko u međunarodnoj zajednici biti dovoljno neodgovoran da to prihvati. To je klasična invazija koja nema ništa s međunarodnim pravom", dodao je Saakašvili.


Minsitar Temur Jakobašvili je kazao "Ne vidim stvarne važnosti u toj odluci niti kakve će posljedice u pravnome smislu, ona imati za budućnost Abhazije i Južne Osetije".


U ponedjeljak su izjavu za priznavanje Abhazije i Južne Osetije prihvatili zastupnici i gornjeg i doma ruskog parlamenta, a odluku treba donijeti vlada.


Ako Rusija prizna neovisnost tih teritorija" bit će to pokušaj legalizacije rezultata etničkog čišćenja", ustvrdio je Jakobašvili.


Službeni Tbilisi optužio je Ruse i Južne Osete da su protjerali gruzijsko stanovništvo kada su velikom ruskom kontraofenzivom odgovorili na vojni pokušaj Gruzije da pod svoju kontrolu vrati tu pokrajinu odmetnutu 90-ih godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene