Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspodjela resora

Juncker na konzultacijama s kandidatima za buduće povjerenike, želi više žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker počinje u utorak konzultacije s kandidatima za povjerenike u budućoj Komisiji, početkom sljedećeg tjedna trebao bi objaviti sastav budućeg kolegija, a raspodjela resora bit će objavljena nakon toga.

Juncker će se u sljedećih nekoliko dana sastati sa svim kandidatima koje su nominirali zemlje članice. Do sada se sve zemlje, osim Belgije, predložile svoje kandidate, s tim da neke još nisu objavile imena, a neke su dostavile popis s više kandidata.

Pročitajte i ovo Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) Održao posljednju presicu Juncker ima samo jednu poruku za svoju nasljednicu: "Pazi na Europu"

Nakon što Juncker objavi imena i raspodjeli resore, svi povjerenici moraju proći saslušanje u nadležnim odborima. Saslušanja su predviđena u razdoblju od 22. do 30. rujna, a u slučaju poteškoća s pojedinim kandidatima, moguć je drugi krug saslušanja od 13. do 15. listopada. Europski parlament bi o cijeloj Komisiji trebao glasovati na plenarnoj sjednici od 20. do 23. listopada.

Juncker je u posljednje vrijeme inzistirao kod država članica da imenuju što više žena za povjerenice kako bi se po pitanju zastupljenosti žena nova Komisija barem izjednačila sa sadašnom u kojoj je devet žena. Prema najnovijim informacijama, nova Komsiija bi mogla imati između sedam i deset povjerenica.

Milanović: Hrvatska podržava Junckera jer poštuje dogovorena pravila

Jedna članica Komisije već je poznata - Federica Mogherini je imenovana za novu visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, koja će na tom mjestu zamijeniti Catherine Ashton.

Još tri zemlje predložile su žene za žene za povjerenice - Češka je predložila Veru Jourovu, Danska Margrethe Vestager i Švedska dosadašnju povjerenicu Ceciliju Malmstroem. Švedska vlada, koju očekuju izbori 14. rujna i koja bi prema predizbornim anktetama trebala izgubiti izbore, imenovala je Malmstroem bez konzultacija s oporbom, tako da oko njezine kandidature još postoji mali upitnik.

Očekuje se da će i sadašnja bugarska povjerenica Kristalina Georgieva biti ponovno članica Komisije, ali se također spomininje i ime ministra vanjskih poslova Kristiana Ivanova Vigenina.

Slovenska vlada u odlasku je je predložila troje kandidata - odlazeću premijerku Alenku Bratušek, ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i zastupnicu u Europskom parlamentju Tanju Fajon. Najmanju potporu u samoj Sloveniji za to mjesto ima Bratušek, koju optužuju da se samokandidirala, ali je Juncker najavio da će od troje predloženih kandidata intervjuirati upravo nju, iako to nije po volji budućoj vladajućoj koaliciji u kojoj ne sudjeluje stranka Alenke Bratušek.

Još uvijek nije poznato tko je nizozemski kandidat za povjerenika. Nizozemska vlada nije javno obznanila ime, a svi govore da je to Frans Timmermans, ministar vanjskih poslova. Međutim, spomimnje se mogućnost da to buder Lilliane Ploumen, ministrica za trgovinu i razvoj.

Nakon što je Donald Tusk imenovan za predsjednika Europskog vijeća, sve se češće spominje da bi vlada mogla povući kandidaturu Radoslawa Sikorskog, koji se spominjao kao ozbiljan kandidat za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Umjesto njega mogla biti imenovana Elžbieta Biežkovska, potpredsjednica vlade.

U Rumunjskoj nije sigurno ponovno imenovanje sadašnjeg povjerenika za poljoprivredu Daciana Ciolosa i sve se češće spominje mogućnost imenovanja Corine Cretu, zastupnice u Europskom parlamentu.

Belgija je jedina koja još nikoga predložila zbog vrlo komliciranog stanja na političkoj sceni u toj zemlji. Belgija još uvijek nema vladu nakon izbora održanih 25. svibnja i pitanje je kada će ona biti formirana. Juncker vrši pritisak na belgijske čelnike da što prije imenuje nekoga i da to bude žena.

Ostalih 17 zemalja kandidiralo je muškarce za članove Komisije. To su Dimitris Avramopoulos (Grčka), Carlos Moedas (Portugal), Guenther Oettinger (Njemačka), Johannes Hahn (Austrija), Christos Stylianides (Cipar), Neven Mimica (Hrvatska), Miguel Arias Canete (Španjolska), Andrus Ansip (Estonija), Jyrki Kaitanen (Finska), Tibor Navracsics (Mađarska), Phil Hogan (Irska), Valdis Dombrovskis (Latvija), Vytenis Andriukaitis (Litva), Minister Karmenu Vella (Malta) Jonathan Hopkin Hill (Velika Britanija), Maroš Šefčovič (Slovačka). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene