Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivša predsjednica ukrajinske vlade Julija Timošenko tvrdi da postoji opasnost gerilskog rata na Krimu ukoliko bi taj poluotok bio pripojen Rusiji i poziva na uvođenje gospodarskih sankcija Moskvi.


Rusko preuzimanje Krima izazvalo bi dugoročnu opasnost za cijelo to područje, izjavila je Juliju Timošenko za Reuters nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na rubu sastanka čelnika Europske pučke stranke u Dublinu. Ona smatra da mjere što ih poduzima međunarodna zajednica protiv Rusije zasad nisu učinkovite i stoga je pozvala na neposrednu akciju kako bi se spriječila eskalacija.

Vezani članci Glasovanje u Rusiji Pristaše Alekseja Navaljnog se nadaju uspješnom prosvjednom glasanju, a Google i Apple ne odgovaraju na optužbe Plinska rafinerija Ukrajina će zbog njemačko-ruskog projekta godišnje ostati bez 1,5 milijardi dolara: "Smatramo ga opasnim geopolitičkim oružjem"

'Ti instrumenti što su ih primijenili SAD i EU nisu doveli ni do kakvog vidljivog učinka', rekla je Timošenko, prepričavajući svoju poruku njemačkoj kancelarki. 'Ako ti instrumenti ne daju rezultata, preostaju dvije mogućnosti. U cilju jačih sankcija, predložila sam komplet nenasilnih, gospodarskih mjera', pojasnila je, dodajući kako je alternativa prepuštanje Krima Rusiji.

'Oni moraju vrlo uvjerljivo poslati Putinu snažan znak da se to neće tolerirati', rekla je Timošenko.

Naglasila je da Sjedinjene Države i Velika Britanija imaju 'ozbiljnu obvezu' da podrže Ukrajinu, pozivajući se pritom na raniji sporazum kojim se Ukrajina obvezala odreći se nuklearnog oružja u zamjenu za jamstvo teritorijalne cjelovitosti.

'Kad je riječ o međunarodnome pravu, jasno su definirane zemlje jamci, a to su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo', smatra Timošenko.

Krim: Udvostručio se broj ruskih vojnika!

Krimski je parlament u četvrtak glasovao o odcjepljenju od Ukrajine i pripajanju Rusiji te najavio referendum o tome pitanju. Timošenko smatra da Zapad ne bi smio dopustiti takav potez.

'Neposredna posljedica bio bi gerilski rat... to bi bila stvarna eskalacija na Crnome moru', rekla je.

'Putinu bi bili dopušteni ti instrumenti s vojnom komponentom u slučaju Krima, a gdje bi se zaustavio', upitala je.

'On će ići tako daleko koliko mu se dopusti', tvrdi Timošenko, koja se u Dublinu pojavila na kolicima zbog tegoba s leđima.

'Tko je slijedeći? Nikad nećemo moći stabilizirati stanje u Ukrajini i u širem području ako bi to preraslo u stalni sukob', uvjerena je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook