Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Još uvijek postoji nada'

Krim: Rusi kamionom razvalili vrata i upali u ukrajinsku vojnu bazu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija sada ima 30.000 vojnika na ukrajinskom poluotoku Krimu, optužuju EU da je zauzela 'iznimno nekonstruktivno stajalište' kada je zamrznula pregovore o ublažavanju viznog režima što će zakomplicirati putovanja između Rusije i EU.

23:00 - Američki ministar obrane Chuck Hagel je u petak telefonski razgovarao s ukrajinskim ministrom obrane Igorom Tenjukom i pozdravio suzdržanost ukrajinske vojske u krizi s Rusijom. Tijekom tog dvadesetminutnog razgovora Hagel je potvrdio čvrstu obvezu Sjedinjenih Država u podršci Ukrajincima i suverenitetu kao i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Ruski vojnici u rovovima Brutalno VIDEO Ne udovolje li Putinovim bolesnim idejama, ruske vojnike čeka jeziva kazna

Ukrajinski vojnici su 'omogućili sprečavanje pogoršanja stanja dok traje ruska okupacija Krima', ocijenio je američki ministar, pohvalivši njihovu suzdržanost. Na pitanje o brojnosti ruskog kontingenta raspoređenog na Krimu, John Kirby je procijenio da ima do 20.000 ljudi, ali nije precizirao podrazumijeva li tim podatkom i kontingent stacioniran u bazi u Sevastopolju prije početka krize.

22:31 Naoružani muškarac za kojeg se vjeruje da je Rus u večernjim je satima kamionom probio vrata ukrajinske baze na Krimu. Bez ispaljenog metka zauzeta je baza, nakon čega su uslijedili pregovori. Reporter Telegrapha situaciju je opisao prijetećom. Prije manje od sat vremena kriza je završila. Zamjenik zapovjednika baze izvijestio je novinare kako je oko 30 do 60 Rusa koji su ranije upali u bazu otišlo u svoja dva kamionima, nakon postizanja dogovora s ukrajinskim časnicima.

20:20 - Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina kritizirao je u petak Zapad i branio ruske akcije u Ukrajini, ali je rekao kako se nada da se neće pokrenuti novi Hladni rat unatoč 'iznimno dubokim neslaganjima'. 'Zabilježena su iznimno duboka neslaganja između Rusije i Europske unije i Sjedinjenih Država', rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov.

'Još uvijek postoji nada... da se mogu pronaći neke zajedničke točke kao rezultat dijaloga, koji naši partneri, hvala Bogu, još nisu odbacili', rekao je.

Peskov je kazao da ga 'nasmijavaju' pozivi na pregovore između Rusije i Ukrajine sa Zapadom kao posrednikom jer zapadne zemlje nisu uspjele slijediti odredbe mirovnog sporazuma od 21. veljače potpisanog između predsjednika Viktora Janukoviča i oporbe i to ga je stajalo vjerodostojnosti. Naglasio je također da Kremlj ne stoji iza poteza krimskih vođa i odluke da se Krim pripoji Rusiji.

20:10 - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio 'zabrinjavajućom i opasnom' najavu referenduma o budućnosti Krima, rekao je u petak njegov glasnogovornik Martin Nesirky. 'Nedavna najava vlasti Krima da namjerava održati referendum je zabrinjavajuća i opasna', rekao je Nesirky novinarima.

Ban odmah traži od vlasti Ukrajine, uključujući i Krima, da mirno razmotre taj problem i da se 'suzdrže svake nagle akcije i odluke'. Ban naglašava potrebu očuvanja mira i stabilnosti u regiji, ponovio je Nesirky.

Glasnogovornik nije precizirao hoće li UN taj referendum smatrati ilegalnim prema međunarodnim zakonima ili ukrajinskom ustavu kao što tvrde Sjedinjene Države i njihovi saveznici. Referendum je određen za 16. ožujka i birači će birati između pripojenja Rusiji i veće autonomije. Ruski parlament je tvrdio u petak da će podržati 'povijesni izbor' Krima na referendumu.

18:11 - Ruski plinski div Gazprom je u petak zaprijetio Ukrajini da će prekinuti izvoz plina zbog neplaćenih 1,89 milijardi dolara, kao što je bio slučaj 2009. kada su prekidi poremetili opskrbu europskih zemalja.

'To znači da je Ukrajina prestala plaćati plin. Ili će Ukrajina platiti zaostatke, ili postoji opasnost ponavljanja situacije s početka 2009.', upozorio je šef Gazproma Aleksej Miller, prenose ruske agencije.

On je precizirao da je 7. ožujka rok određen Ukrajini za plaćanje isporučenog plina za veljaču. To upozorenje se događa usred rusko-ukrajinske krize. Vlasti proruskog ukrajinskog poluotoka Krima su se izjasnile za pripojenje Rusiji, što je odluka koju žestoko kritiziraju Kijev i zapadne prijestolnice.

Europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger je izjavio u utorak da će Europska unija pomoći Ukrajini u plaćanju plinskog duga Rusiji. Mogući prekid ruskog izvoza Ukrajini, zemlji kojom prelazi polovica kupovine EU-a od 65 milijardi kubičnih metara imalo bi izravne posljedice na isporuke plina Europi.

Prvog siječnja 2009. Gazprom je prekinuo isporuke plina Ukrajini radi trgovinskog spora. Zemlje Europske unije su bile prve žrtve te odmazde tijekom hladnog vala, među kojim i neke zemlje poput Slovačke koja 100 posto ovisi od ruskom plinu.

17:00 - Više od 65.000 osoba okupilo se u Moskvi na koncertu koji je organiziran u znak potpore stanovništvu Krima, ukrajinskog poluotoka čije su proruske vlasti zatražile pripojenje Rusiji, mašući ruskim zastavama i uz natpise poput onoga 'Krim je ruski teritorij.

'Pozdrav s Krima. Jučer smo donijeli povijesnu odluku o održavanju referenduma', rekao je predsjednik novog proruskog parlamenta na Krimu Vladimir Konstantinov, kojeg je publika pozdravila snažnim pljeskom.

Broj ruskih vojnika na Krimu se udvostručio na 30.000

Rusija sada ima 30.000 vojnika na ukrajinskom poluotoku Krimu, izjavili su u petak ukrajinski graničari, što je gotovo dvostruko više od prijašnje brojke koju je iznijela vlada u Kijevu.

Serhij Astahov, pomoćnik čelnika pogranične službe, rekao je da je ta brojka procjena te da obuhvaća i vojnike koji su došli od prošloga tjedna i rusku Crnomorsku flotu, koja ima stalnu bazu u krimskoj luci Sevastopolju, piše Reuters.

Rusija, čije su snage prošlog tjedna zauzele Krim, tvrdi da su jedini vojnici koje tamo ima oni čija je baza u Sevastopolju. Ruski vojnici su zauzeli položaje širom Krima bez ikakvih oznaka na odorama, ali na njihovim vozilima se nalaze ruske vojne registarske tablice.

Ukrajina navodi kaže da je na Krim došlo pojačanje od više tisuća ruskih vojnika i da su se proširili na čitav okupirani otok, čime se krši sporazum o bazi u Sevastopolju.

Ukrajinske vlasti su početkom tjedna priopćile da se na Krimu nalazi ukupno 16.000 ruskih vojnika.

Rusija: stajalište EU-a nije konstruktivno

Rusija je optužila Europsku uniju da je zauzela 'iznimno nekonstruktivno stajalište' kada je zamrznula pregovore o ublažavanju viznog režima što će zakomplicirati putovanja između Rusije i EU.

'Rusija neće prihvatiti jezik sankcija i prijetnji' i odgovorit će budu li sankcije nametnute, kazalo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, govoreći o sporazumima postignutim na hitnom EU summitu četvrtak.

Čelnici zemalja članica Europske unije odlučili su u četvrtak suspendirati pregovore o viznoj liberalizaciji s Rusijom i pregovore o novom sporazumu te zaprijetili da će donijeti daljnje mjere ako Moskva nastavi s destabilizacijom Ukrajine.

Promatračima OESS-a blokiran ulaz na Krim

Vojni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) blokirani su u petak u pokušaju ulaska na Krim, što se dogodilo i dan ranije.

U blizini sela Čongar, jednog od dva mjesta na kojima je moguće prijeći na poluotok, desetak naoružanih muškaraca spriječilo je u prolasku na poluotok dva autobusa u kojima se nalazilo 40 promatrača, a iza kojih je bilo pedesetak ukrajinskih civilnih vozila.

Jedan od promatrača je izjavio kako će pokušati pregovarati s tim ljudima. 'Pokušavamo samo ući na Krim, kao gosti ukrajinske vlade i pod mandatom OESS-a.', prenosi AFP

Nekoliko naoružanih muškaraca, prepriječilo je put autobusima, a na cesti su postavili betonske prepreke. Iza autobusa bilo je pedesetak vozila s pristašama vlade u Kijevu koji su nosili plavo-žute zastave i pretpostavlja se da su za autobusima željeli ući na Krim.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene