Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP) Foto: Afp

Suosnivaču WiliLeaksa Julianu Assangeu poslan je sumnjivi paket u kojem se nalazio "bijeli prah". Paket je dostavljen u ambasadu Ekvadora u Londonu gdje se Assange nalazi, potvrdila je u utorak navečer londonska policija.


Julian Assange se posljednjih 5 i pol godina nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu jer se boji da će biti izručen SAD-u gdje mu žele suditi zbog afere WikiLeaks i objavljivanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

Vezani članci Julian Assange (Foto: AFP) Hoće li uskoro iz kućnog pritvora ići u pravi zatvor? Julian Assange tvrdi da mu Ekvador planira ukinuti azil Slika nije dostupna Švedska ne odustaje od privođenja Assangea zbog silovanja

Assange je putem Twittera potvrdio da je primio sumnjiv paket.

"Mogu potvrditi da je u paketu bila nepoznata supstanca u prahu bijele boje i da je bio adresiran na moje ime. Predan je britanskoj diplomatskoj policiji. Rečeno mi je da rade toksikološke i forenzičke pretrage", napasao je Assange.

Policija je potvrdila da je Assange primio paket i da je istraga u tijeku. Paket je, rekli su, "pregledala specijalna policijska postrojba i nisu našli ništa sumnjivo. Nitko nije ozlijeđen". 

Prijeteći paket poslan je istog dana kada je sutkinja Emma Arbuthnot odbacila zahtjev Juliana Assangea, koji je u prosincu postao državljanin Ekvadora, da se odustane od uhidbenog naloga zbog kršenja uvjeta jamčevine. Konačnu odluku sutkinja će donijeti 13. veljače.

46-godišnji Assange se 2012. sakrio u veleposlanstvo Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i silovanje. On je u više navrrata odbacio optužbe, a švedski tužitelji su u međuvremenu odustali od optužbi.