Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP) Foto: Afp

Suosnivaču WiliLeaksa Julianu Assangeu poslan je sumnjivi paket u kojem se nalazio "bijeli prah". Paket je dostavljen u ambasadu Ekvadora u Londonu gdje se Assange nalazi, potvrdila je u utorak navečer londonska policija.


Julian Assange se posljednjih 5 i pol godina nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu jer se boji da će biti izručen SAD-u gdje mu žele suditi zbog afere WikiLeaks i objavljivanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

Vezani članci Otac Juliana Assangea ispred plakata u Londonu Odluka o izručenju Assangea SAD-u nakon predsjedničkih izbora: Prijeti mu 175 godina zatvora Slika nije dostupna Švedska ne odustaje od privođenja Assangea zbog silovanja

Assange je putem Twittera potvrdio da je primio sumnjiv paket.

"Mogu potvrditi da je u paketu bila nepoznata supstanca u prahu bijele boje i da je bio adresiran na moje ime. Predan je britanskoj diplomatskoj policiji. Rečeno mi je da rade toksikološke i forenzičke pretrage", napasao je Assange.

Policija je potvrdila da je Assange primio paket i da je istraga u tijeku. Paket je, rekli su, "pregledala specijalna policijska postrojba i nisu našli ništa sumnjivo. Nitko nije ozlijeđen". 

Prijeteći paket poslan je istog dana kada je sutkinja Emma Arbuthnot odbacila zahtjev Juliana Assangea, koji je u prosincu postao državljanin Ekvadora, da se odustane od uhidbenog naloga zbog kršenja uvjeta jamčevine. Konačnu odluku sutkinja će donijeti 13. veljače.

46-godišnji Assange se 2012. sakrio u veleposlanstvo Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i silovanje. On je u više navrrata odbacio optužbe, a švedski tužitelji su u međuvremenu odustali od optužbi.