Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Julian Assange pristao je na ispitivanje u londonskome veleposlanstvu Ekvadora, a u vezi sa švedskim optužbama za seksualno nasilje, rekao je u četvrtak odvjetnik utemeljitelja WikiLeaksa.


Assange u ekvadorskome veleposlanstvu boravi od lipnja 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj u kojoj je optužen da je 2010. napao dvije žene, što on niječe.

Vezani članci Otac Juliana Assangea ispred plakata u Londonu Odluka o izručenju Assangea SAD-u nakon predsjedničkih izbora: Prijeti mu 175 godina zatvora Slika nije dostupna Assange: "Neću ovo oprostiti ni zaboraviti, 7 godina bio sam zatvoren bez optužbe"

Švedski tužitelji u ožujku su objavili da ga žele ispitati u Londonu, čime su odstupili od dotadašnjeg zahtjeva da se sve događa u Švedskoj. Assangeovi odvjetnici pozdravili su taj zahtjev, ali sve do četvrtka nisu i službeno pristali.

Švedska ne odustaje od privođenja Assangea zbog silovanja

"Sad čekamo dalje poruke (od tužitelja)", rekao je Thomas Olsson, Assangeov odvjetnik i dodao kako očekuje da tužitelji stupe s njime u kontakt i dogovore se o pojedinostima.

Australac Assange rekao je da strahuje od britanskog izručenja Švedskoj jer bi ga Švedska mogla izručiti Sjedinjenim Državama, a ondje je optužen zbog jednog od najvećih slučajeva curenja informacija u američkoj povijesti. On je u WikiLeaksu prije pet godina objavio goleme količine američkih vojnih i diplomatskih dokumenata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook