Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primio preko 95.000 eura

OPTUŽEN ZA IZDAJU Njemački špijun godinama odavao tajne Amerikancima, a 2014. i Rusima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački tužitelji objavili su u četvrtak da su optužili bivšeg zaposlenika inozemne obavještajne agencije BND za izdaju te da sumnjaju da je on do prošle godine odavao tajne Sjedinjenim Državama i Rusiji.

Prošlogodišnje uhićenje muškarca poznatog samo kao Markus R., zahladnilo je odnose između Berlina i Washingtona, najbližih saveznika tijekom Hladnoga rata, a uslijedilo je nakon otkrića da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost masovno špijunirala Njemačku koje je već opteretilo njihove odnose.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Tridesetdvogidišnji muškarac optužen je da je davao informacije američkoj Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA) od 2008. do sredine 2014., rekli su u priopćenju tužitelji iz Karlsruhea.

Ispovijest dvostrukog agenta KGB i MI6: Preko Sheakspearovih soneta i prtljažnika do slobode

On je Amerikancima dao brojne službene i interne BND-ove dokumente a zauzvrat primio najmanje 95.000 eura. Sredinom 2014. Markus R. je predao tri dokumenta ruskom konzulatu u Muenchenu.

Uhićen u srpnju prošle godine pod sumnjom da špijunira za Amerikance optužen je 11. kolovoza ove godine po tri točke za izdaju, odavanje službenih tajna i korupciju, rekli su tužitelji.

Gotovo od početka ponudio svoje usluge CIA-i

Markus R. je za BND radio od prosinca 2007. i uskoro je ponudio svoje usluge CIA-i. Od svibnja 2008. do uhićenja radio je u odjelu odgovornom za zaštitu vojnika angažiranih u inozemstvu i imao je pristup širokom spektru osjetljivih informacija.

"Time je optuženi ugrozio...sigurnost Njemačke", rekli su tužitelji u priopćenju.

Dokumenti koje je predao ruskom konzulatu u Muenchenu isto tako su predstavljali sigurnosnu ugrozu Njemačke, rekli su.

Ako bude proglašen krivim Markus R., trenutno u pritvoru, mogao bi dobiti najmanje godinu dana zatvora.

Otkrića prije dvije godine o razmjerima američkog špijuniranja Njemačke, među kojima i prisluškivanja telefona kancelarke Angele Merkel, potječu od bivšeg suradnika američkog NSA Edwarda Snowdena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene