Obavijesti Video Pretražite Navigacija
State department nije odgovorio

Guaido kaže da će američko veleposlanstvo ostati otvoreno: ''Zabrinuti su za svoju sigurnost, ali mogu ostati''

Juan Guaido (Foto: AFP)
Juan Guaido (Foto: AFP) Foto: Afp
Samoproglašeni privremeni venezuelski "predsjednik" Juan Guaido izjavio je u petak da će veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Caracasu ostati otvoreno i pozvao je venezuelske diplomate da ostanu na svojim radnim mjestima u SAD-u, usprotivivši se Nicolasu Maduru koji je objavio da prekida diplomatske veze s Washingtonom.

"Kažemo zaposlenicima američkog veleposlanstva: možete ostati u ovoj zemlji", rekao je čelnik oporbe u parlamentu u javnom istupu na istoku Caracasa, usprotivivši se odluci socijalističkog predsjednika koji je u srijedu američkim diplomatskim predstavnicima dao 72 sata da napuste zemlju.

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih

"Zabrinuti su za svoju sigurnost (..) ali želim im poručiti da ostanu i da će američko veleposlanstvo u Venezueli ostati otvoreno. I da sva (veleposlanstva) ostaju, rusko i kinesko", dodao je.

Nicolas Maduro je objavio da prekida diplomatske veze s SAD-om pošto je predsjednik Donald Trump priznao Juana Guaida privremenim predsjednikom i nazvao socijalističkog čelnika "nelegitimnim".

State Department je odlučio da neće odgovoriti na Madurovu naredbu o izgonu američke diplomatske misije, ali je od "pratećeg" diplomatskog osoblja zatražio da napusti zemlju.

U srijedu je Maduro objavio da se zatvara venezuelsko veleposlanstvo u Washingtonu i svi venezuelski konzulati u SAD-u.

Čelnik parlamentarne oporbe u petak je nastavio pritisak na predsjednika države odbijajući njegov poziv na "nacionalni dijalog" i pozivajući Venezuelce na "veliku mobilizaciju" na ulicama idućeg tjedna kako bi zatražili uspostavu prijelazne vlade koja će raspisati nove izbore. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene