Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik u posjetu BiH

Josipović i Radmanović: Hrvatska i BiH ostaju prijatelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović potvrdio je u Sarajevu kako će i nakon ulaska u Europsku uniju Hrvatska kao i on osobno nastaviti tretirati Bosnu i Hercegovinu kao iznimno važnog susjeda i partnera.

Ivo Josipović koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu BiH, što je ujedno njegov prvi put u inozemstvo nakon 1. srpnja, u Sarajevu se nakon ceremonije svečanog dočeka sastao s članovima Predsjedništva BiH a nakon tog susreta izjavio je kako građenje daljnjih odnosa s tom zemljom kao i drugim državama regije ostaje na vrhu popisa prioriteta pri čemu će posebna pozornost biti usmjerena na to da im se pomogne na putu ka europskim integracijama.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Josipović: Stabilnost BiH podrazumijeva jednaka prava za sve

'Republika Hrvatska bez ikakve zadrške podržava europski put BiH', kazao je hrvatski predsjednik ističući kako BiH na raspolaganju stoji svo iskustvo koje je Hrvatska stekla tijekom pregovora s EU-om. Dodao je uz to kako je potrebno osigurati nastavak uspješne gospodarske suradnje baš kao i rješavanje otvorenih pitanja s BiH. Pobrojao je pitanje granice, imovinskih odnosa, sukcesije, infrastrukture i energetskih kapaciteta.

Očekivanja

'Vrijeme je i potrebno je da nadležna tijela i u jednoj i u drugoj državi a tu mislim prvenstveno na vlade još odlučnije krenu u rješavanje tih pitanja', kazao je Josipović dodajući kako za to postoje i kapaciteti kao i sposobnost i dobra volja što je temeljna pretpostavka.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović još je jednom Hrvatskoj čestitao na ulasku u EU kazavši kako očekuje da će to imati pozitivnog utjecaja i na njegovu zemlju. 'BiH mnogo očekuje od Hrvatske kao od svog susjeda i kao članice EU-a', kazao je Radmanović dodajući kako u BiH iznimno cijene opredjeljenost Hrvatske da nastavi pomagati zemljama regije na njihovu putu ka euroatlantskim integracijama.

Otvorena pitanja što prije riješiti

Komentirajući postojanje otvorenih pitanja između dvije države, Radmanović je kazao kako ih treba što prije riješiti a izrazio je nadu kako trgovinski odnosi između dvije države koji su na zavidnoj razini neće trpjeti zbog ulaska Hrvatske u EU. Na upit o mogućoj gradnji mosta za Pelješac, Radmanović je kazao kako je to odluka koju će donijeti isključivo Hrvatska a jedini uvjet je da eventualna gradnja ne dovede u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru.

Predsjednik Josipović je podsjetio kako će konačna odluka biti donesena nakon razgovora s EU-om no potvrdio je kako moguća gradnja mosta ni u čemu neće ograničavati BiH. Dvojica predsjednika istaknula su i potrebu da se bez obzira na izlazak Hrvatske iz CEFTA-e nastavi s ranijom gospodarskom suradnjom pri čemu BiH mora dosegnuti standarde koje propisuje EU kako bi mogla nastaviti izvoziti u Hrvatsku.

Trgovinski odnosi

'To ne znači prekid trgovinskih odnosa nego traženje rješenja', kazao je Radmanović potvrdivši kako je stajalište BiH i dalje da trgovinske odnose treba urediti na drugačiji način nakon izlaska Hrvatske iz CEFTA-e. 'Očekujem da ćemo se ipak svi dobro prilagoditi i da će od našeg članstva u EU biti puno više koristi nego problema', kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik se nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH sastao i s rukovodstvom bosanskohercegovačkog parlamenta a u večernjim satima će u njegovu čast veleposlanik Tonči Staničić prirediti svečano primanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene