Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počele konzultacije stranaka

Još se čeka ime kandidata za premijera BiH, Raguž najizgledniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ BiH i HDZ 1990. predložit će zajedničkog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji bi trebao biti poznat do kraja sljedećeg tjedna, a jedno od mogućih imena je Martin Raguž, dugogodišnji visoki dužnosnik HDZ-a BiH pa potom HDZ-a 1990., prenose lokalni mediji u BiH.

Sam Raguž kazao je 'Dnevnom avazu' kako je svjestan da ima potporu javnosti i niza stranaka kao mogući mandatar za sastav Vijeća ministara no istaknuo je kako za sada o tome ne može govoriti. 'Sve je pitanje dogovora stranaka, parlamentarne većine i Predsjedništva BiH', kazao je Raguž.

Sukladno ustavu i izbornom zakonu BiH, državno je predsjedništvo obvezno predložiti kandidata za mandatara za sastav Vijeća ministara u roku od dva tjedna nakon konstituiranja Zastupničkog doma parlamenta BiH okončanog 20. svibnja.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

Pojedinačne konzultacije s predstavnicima političkih stranaka službeno još nisu počele, no glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar potvrdio je kako su u tijeku razgovori među samim stranakama koje imaju zastupnike u državnom parlamentu. Za 'Nezavisne novine' Vegar je kazao kako je jasno stajalište svih da na čelu Vijeća ministara BiH treba biti Hrvat, a s obzirom na to da većinu hrvatskih zastupnika imaju HDZ BiH i HDZ 1990., logično je da te dvije stranke i predlože mandatara. 'Izbor članova kolegija Zastupničkog doma pokazao je kakva je moguća parlamentarna većina i stranke se morajui ponašati sukladno realnom stanju', izjavio je Vegar.

Rukovodstvo Zastupničkog doma čine Denis Bećirević iz Socijaldemokratske partije (SDP), Milorad Živković iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Božo Ljubić iz HDZ-a 1990. koji je na poziciju zamjenika predsjedatelja Zastupnikog doma izabran zahvaljujući potpori stranaka iz Republike Srpske.

Vegar je svojim komentarom očito aludirao na činjenicu kako mogući pokušaj SDP-a da za mandatara predloži nekog od Hrvata iz svojih redova, ne bi dobio potporu SNSD-a i Srpske demokratske stranke (SDS).

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako je jasno da se unutar Predsjedništva mora postići dogovor o kandidatu jer bez toga nema ni izbora nove vlasti. 'Bez naše suglasnosti nema Vijeća ministara', kazao je Dodik koji uporno zastupa stajalište da smo dva HDZ-a mogu predložiti novog premijera.

'SDP i HDZ BiH svjesni su odgovornosti i ja ih pozivam da pronađu rješenje', izjavio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

I odlazeći predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić dao je otvorenu potporu mogućem kandidatu dvaju HDZ-a za njegova nasljednika. 'Vjerujem da će Predsjedništvo BiH u ustavnom roku predložiti kandidata', kazao je Špirić.

Osim o tome tko će predložiti kandidata za premijera dva HDZ-a i SDP moraju postići dogovor i o raspodjeli tri ministarske pozicije namijenjene Hrvatima. Iz SDP-a ali i Stranke demokratske akcije (SDA) inzistiraju na tome da dva HDZ-a ne mogu dobiti sve tri ministarske pozicije jer bi u tom slučaju hrvatske i srpske stranke mogle steći odlučujuću prevagu nad Bošnjacima pri donošenju bitnih odluka. Dva HDZ-a inzistiraju pak na sve tri ministarske pozicije namijenjene Hrvatima jer drže kako samo te stranke imaju pravo legitimno zastupati interese Hrvata u BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene