Ilustracija (Foto: Pixsell, Borna Filić)
Ilustracija (Foto: Pixsell, Borna Filić)

Snažan potres magnitude 6,2 pogodio je u petak francuski teritorij Nove Kaledonije, uzrokujući podrhtavanje nestabilnog Pacifičkog vatrenog prstena, prema USGS-u. Ovaj potres uslijedio je nakon snažnog potresa jačine 7,6 po Richteru, koji je Novu Kaledoniju pogodio u srijedu.


Zatreslo se područje istočno od otoka Loyalty u blizini Nove Kaledonije u južnom Pacifiku u petak, piše Express.

Vezani članci Tajvan se piprema za Tajfun (Foto: AFP) - 3 Tajvan se priprema za najsnažniji tajfun: U potresu na otoku poginula jedna osoba, 10.000 obitelji ostalo bez struje Snažan potres pogodio Indoneziju (Foto: AFP) - 4 Snažan potres u Indoneziji ubio najmanje jednu osobu: Uništeno više od 30 kuća, ali bez opasnosti od tsunamija

Nema upozorenja iz Centra za upozoravanje na tsunami (PTWC), a moguće su štete na zgradama.

Područje Pacifičkog vatrenog prstena čine tektonske pločne i vulkani koji okružuju Tihi ocean.

Područje je poznato po brojnim potresima, tsunamijima i vulkanskim erupcijama, što ga čini jednim od najnestabilnijih područja kada se govori o prirodnih katastrofama.

Podsjetimo, u srijedu je područje Nove Kaledonije pogodio potres magnitude 7,6 po Richteru s vrlo plitkim epicentrom. Izdano je upozorenje za mogući tsunami u krugu od 1000 kilometara. Na obalama Nove Kaledonije naređena je evakuacija stanovništva, a u opasnosti su bili i stanovnici obližnje države Vanuatu.