Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pandora Papers

Kremlj, Jordanski kralj i Babiš odbacuju optužbe: ''Nismo u tome vidjeli nikakvo skriveno bogatstvo užeg Putinova kruga''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jordanski kralj Abdullah II., Kremlj i češki premijer Andrej Babiš odbacili su optužbe iz Pandora Papersa, nove afere o skrivenoj imovini u poreznim oazama koju je u nedjelju otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, prenose u ponedjeljak svjetske agencije.

Istraga Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara pokazala je da stotine šefova država, političara i istaknutih osoba skrivaju imovinu na offshore računima, u tajnim zakladama i tvrtkama paravanima, što je izazvalo burne reakcije i demantije.

Jordanski kralj Abdullah II. priopćio je u ponedjeljak da informacije o njegovoj imovini u inozemstvu navode na pogrešno mišljenje i da su iskrivljene, ustvrdivši da nije riječ o tajni i da za kupnju tih luksuznih nekretnina nije korišten javni novac.

O njima se "ne govori javno iz sigurnosnih i privatnih razloga, a ne zato što su tajne ili zbog želje da ih se prikrije", priopćila je jordanska kraljevska palača, prenosi dpa.

Istraga je pokazala da je jordanski kralj tajno kupio 14 luksuznih nekretnina od 2003. do 2017. preko tvrtki paravana registriranih u poreznim oazama. Imovina u SAD-u i Britaniji vrijedi više od 106 milijuna dolara.

Palača je kategorički odbacila sve te navode dodajući da zadržava pravo pokretanja pravnih koraka.

Te kuće kupljene su privatnim sredstvima i nemaju ništa s državnim proračunom ni međunarodnom pomoći, istaknula je palača, dodajući da su kuće korištene za privatne obiteljske posjete i primanje dužnosnika i visokih stranih gostiju.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da nije vidio nikakve dokaze u tim dokumentima o skrivenom bogatstvu pripadnika užeg kruga ruskog predsjednika Vladimira Putina unatoč suprotnim tvrdnjama medija.

The Washington Post koji je dio istraživačkog konzorcija izvijestio je o slučaju Svetlane Krivonogih, Ruskinje koja je postala vlasnica stana u Monaku preko offshore tvrtke na karipskom otoku Tortole u travnju 2003. samo nekoliko tjedana pošto je rodila djevojčicu. U to vrijeme bila je u tajnoj, višegodišnjoj vezi s Putinom, navodi list pozivajući se na ruski istraživački novinski portal Proekt.

Krivonogih, njezina kći, koja sada ima 18 godina, i Kremlj nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom, navodi list. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov doveo je u pitanje pouzdanost informacija te poručio da ih ne kani provjeravati dok se ne objavi nešto što će Moskva smatrati pouzdanim.

"Za sada nije jasno kakve su to informacije i o čemu je riječ", rekao je Peskov novinarima. "Ako budu objavljene ozbiljne informacije, koje se temelje na nečemu konkretnom i odnose na nešto specifično, tada ćemo ih pročitati sa zanimanjem", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TUŽITELJI IDU DALJE Navaljni ponovno optužen za ekstremizam, prijeti mu deset godina zatvora

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jao... Običan dan u Rusiji: Objavili fotografije iz svakodnevice koja ni po čemu nije normalna

"Iskreno govoreći, nismo u tome vidjeli nikakvo skriveno bogatstvo užeg Putinova kruga", rekao je. Nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Češkoj 8. i 9. listopada, dokumenti povezuju češkog premijera Andreja Babiša s tajnim imanjem vrijednim 22 milijuna američkih dolara u selu kod Cannesa u Francuskoj.

Babiš je u nedjelju u televizijskoj debati odbacio sve optužbe. "Novac je izišao iz češke banke, oporezovan je, to je bio moj novac, i vratio se u češku banku", ustvrdio je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene