Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Jack Hill / POOL / AFP

Nesuglasice oko upravljanja pandemijom koronavirusa dovele su do sve glasnijih zahtjeva za neovisnost Škotske. Britanski premijer u ponedjeljak je govorio protiv takvih zahtjeva.


Premijer Boris Johnson u ponedjeljak je upozorio da će Velika Britanija biti slabija ako se raskine unija koja okuplja četiri nacije, što je najnovija izjava o njegovu protivljenju sve glasnijim pozivima za neovisnost Škotske.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Ukidaju samoizolaciju iako imaju najviše umrlih u Europi: Novo pravilo za kontakte bez simptoma Boris Johnson (Foto: AFP) Potpuni potop: Velika Britanija ušla u recesiju, prvi put nakon 11 godina

Nesuglasice između četiriju britanskih konstitutivnih nacija, Škotske, Walesa, Sjeverne Irske i Engleske, oko upravljanja pandemijom koronavirusa naštetile su odnosima koji su ionako već bili narušeni zbog Brexita.

To se posebice odnosi na Škotsku, koja je glasala protiv izlaska iz EU-a. Najnovije ankete pokazuju da potpora za neovisnost Škotske tek neznatno prevaže nad potporom 300-godišnjoj uniji s Engleskom.

"Unija Ujedinjene Kraljevine za mene je najveće političko partnerstvo koje je svijet ikada vidio. Bilo bi šteta izgubiti tu snagu, tu čaroliju naše unije", rekao je Johnson.

Na referendumu 2014. godine 55 posto Škota glasalo je za ostanak u uniji, a 45 posto za neovisnost, no Škotska nacionalna stranka (SNP), koja vlada tom poluautonomnom regijom, želi ponavljanje referenduma.

Johnson i ostali visokorangirani dužnosnici i ministri, veliki zagovornici unije, posljednjih su tjedana u Škotskoj naveliko raspravljali o snazi i dobrobiti tog odnosa.