Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prekinuo šutnju

Predsjednik SAD-a Joe Biden: "Američke trupe ne mogu i ne trebaju se boriti i ginuti u ratu u kojem afganistanske snage nisu voljne boriti se same za sebe"

Američki predsjednik Joe Biden večeras je prekinuo šutnju o zbivanjima u Afganistanu, objavila je Bijela kuća.

Američki predsjednik, koji se još nije oglasio o najvećoj krizi u njegovu dosadašnjem mandatu, napustio je rezidencijalno odmaralište Camp David gdje kanio ostati do srijede. 

Neočekivano brz pad afganistanske vlade, ulazak talibana u Kabul, kaotične scene na tamošnjem aerodromu, ali i kritike na domaćoj političkoj sceni, Bidenu nisu ostavile mogućnost da se još neko vrijeme ne obrati javnosti.

O Afganistanu je posljednji put govorio prošlog utorka kad je branio svoju odluku da povuče vojnike iz Afganistana i uzdao se u to da tamošnja vojska ima snage obraniti se od talibana.

Ali umjesto urednog povlačenja, za koje je postojala podrška javnosti, cijeli se proces pretvorio u ponižavajući američki debakl.

Prekinuo šutnju

"Otišao sam u Afganistan prije gotovo 20 godina s jasnim ciljevima - uhvatiti one koji su nas napali 11. rujna 2001. i pobrinuti se da Al Qaeda ne može koristiti Afganistan kao bazu iz koje će nas ponovno napasti. Učinili smo to. Oštro smo to učinili, degradirali Al Qaidu i Afganistan. Nikada nismo odustali od lova na Osamu bin Ladena i dobili smo ga. To je bilo prije deset godina", objasnio je.

"Naša misija u Afganistanu nikada nije trebala biti izgradnja nacije. Nikada nije trebala stvarati jedinstvenu, centraliziranu demokraciju", rekao je Biden.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vladali od 1996. do 2001. Tko su talibani? Pripadnici radikalnog pokreta pod čijom vladavinom žene nemaju nikakva prava, a glazba, kino i televizija su - zabranjeni

Pročitajte i ovo Branimir Vidmarović proceduralne pogreške Stručnjak o situaciji u Afganistanu: "Ovo nije islamska revolucija, ovo nije džihad. U ovom trenutku treba ih gledati hladne glave"

Biden je rekao da je naslijedio odluku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da povuče trupe iz Afganistana do kraja svibnja, a njegova su dva izbora bila slijediti taj sporazum ili eskalirati sukob slanjem još tisuća američkih vojnika u borbu protiv talibana.

"Uporno stojim iza svoje odluke. Nakon 20 godina, na teži sam način naučio da nikada nije bilo dobro vrijeme za povlačenje američkih snaga", komentirao je.

Priznao je da nije očekivao ovako brzu rekciju talibana. "Američke trupe ne mogu i ne trebaju se boriti u ratu i ginuti u ratu u kojem afganistanske snage nisu voljne boriti se same za sebe", komentirao je.

Jasno je dao do znanja talibanima da ako napadnu osoblje ili poremete operaciju - američki će odgovor biti brz i snažan. "Ako je potrebno, branit ćemo naš narod", rekao je.

"Scene koje gledamo u Afganistanu su potresne, posebno za naše veterane, naše diplomate, humanitarne radnike, za sve koji su proveli vrijeme na terenu radeći za podršku afganistanskom narodu", izjavio je Biden.

"Događaji koje sada vidimo nažalost su dokaz da nikakva količina vojne sile nikada ne bi donijela stabilan, jedinstven, siguran Afganistan", zaključio je.

Više o stanju u Afganistanu možete pronaći ovdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene