Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jeste li znali da postoji sveučilište za režiranje pogreba i žongliranje?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za studente koji su bezuspješno pokušali studirati na nekim od klasičnih i uobičajenih smjerova neka sveučilišta u Velikoj Britaniji nude nesvakidašnje alternative, poput diplome za žongliranje.

Svi koji upišu dvogodišnji tečaj nazvan Street Arts Performance, prvi takav na britanskom sveučilištu, između ostalog mogu naučiti i pantomimu te žongliranje s vatrom.

Pročitajte i ovo Sjećanje na Alekseja Navaljnog Slaže se i njegova majka Navaljnova glasnogovornica: "Planiramo javni oproštaj od Alekseja" Lijesovi Mnogi vjerni tradiciji U Hrvatskoj je osim života skupa i smrt: Sve veći troškovi pogreba prisiljavaju ljude za traženjem alternativnih rješenja

City College pri Sveučilištu u Brightonu pruža studentima razvijanje vještina koje će im omogućiti da lakše pronađu posao.

Protivnici neobičnih tečajeva tvrde da se radi samo o besmislenom trošenju novca poreznih obveznika.

Nick Seaton, iz udruge koja je pokrenula kampanju za stvarno obrazovanje, kaže kako su takvi tečajevi potpuna ludost.

'Ljudi uče te vještine tisućama godina i za to im nikada nisu bili potrebni skupi tečajevi poput ovih. Najveći dio troškova platit će porezni obveznici, a ja mislim da je to uzaludan gubitak', kaže Seaton.

No sveučilište uvjerava da je tečaj vrijedan i novca i truda.

'To su tečajevi za sve popularnija zanimanja među mladima, koji se žele baviti tzv. uličnom umjetnošću. Studenti će imati priliku razvijati svoje vještine radeći s profesionalcima na velikim događajima poput Brightonskog ili Fringe festivala. Osim toga uz kreativnu stranu posla naučit će pravnu i menadžersku', tvrdi glasnogovornik sveučilišta.

Šoklarina za dvije godine tečaja je oko 6 tisuća funti.

U međuvremenu Sveučilište u Bathu studentima nudi mogućnost učenja postupaka balzamiranja i kremiranja, prevoženja trupla, pomoći u odabiru lijesa, mogu naučiti kako utješiti rodbinu preminulog te običaje na pogrebima i pokapanje na moru.

Studij za režiranje pogreba također je prvi takve vrste u Velikoj Britaniji.

Dr. Glennys Howarth, ravnateljica sveučilišnog centra za smrt i društvo, kaže kako su već zaprimili više prijava nego što imaju mjesta.

'Do sada imamo golem interes. Prijave još uvijek pristižu. Nećemo ih učiti kako nositi lijesove, ali naučit ćemo ih svemu što je potrebno za organizaciju pogreba', kaže dr. Howarth.

Studenti mogu izabrati studij u trajanju od dvije ili tri godine.

John Harris, vlasnik jedne od londonskih mrtvačnica, koji je naslijedio obiteljski posao kaže kako je takav studij izvrsna ideja, jer će mladi naučiti mnogo toga i imati akademsko obrazovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene