Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijen vatrenim oružjem

Jemen: Smrtno stradao prosvjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jemenom se šire prosvjedi na kojima se traži odlazak s vlasti predsjednika Alija Abdulaha Saleha, a na jugu zemlje je u sukobima s policijom jedan prosvjednik smrtno stradao.

U južnom lučkom gradu Adenu oko 500 prosvjednika sukobilo se s policijom koja je pucala u zrak kako bi rastjerala mnoštvo, rekli su stanovnici. Dva muškarca su ranjena zalutalim metcima, a dvojica suzavcem.

Liječnici su rekli da je 21-godišnji prosvjednik umro od rane uzrokovane vatrenim oružjem. On je po saznanjima agencije Reuters prvi prosvjednik koji je izgubio život u tri tjedna prosvjeda koji postaju sve nasilniji. Ljutiti prosvjednici okružili su policijsku postaju u Adenu, a nekolicina se izdvojila iz gomile i zapalila zgradu gradske uprave i više automobila, rekli su stanovnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna utvrđuju se sve okolnosti Objavljeni detalji stravične nesreće kod Senja, poginule su tri osobe iz istog automobila Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet KOD OBROVCA Prometni stručnjak o strašnoj nesreći u kojoj su poginule dvije djevojčice: "Tragedije poput jučerašnje ne događaju se slučajno..."

>> Jemen: 17 ozlijeđeno i stotine uhićeno u prosvjedima protiv vlasti

Predsjednik Ali Abdulah Saleh, saveznik SAD-a u borbi protiv Al-Kaide, koji je na vlasti 32 godine, rekao je da su nemiri izazvani stranom urotom kojom se želi izazvati kaos u arapskim državama, prenijela je jemenska državna novinska agencija.

'Postoje planovi da se pokuša regiju uvući u nered i nasilje, a na meti su sigurnost regije i stabilnost naših zemalja', rekao je Saleh u telefonskom razgovoru s bahreinskim kraljem, također suočenim sa sve jačim nemirima, kojega je podupro. Stanovnici Adena su rekli da je u sukobima, koji još traju, ozlijeđeno još šestero prosvjednika i da je policija opet otvorila vatru.

Opasnost od nemira u Jemenu navela je Saleha da najavi kako će s vlasti otići 2013. i da pozove na nacionalni dijalog koji je oporba prihvatila. Protuvladini su prosvjedi, međutim, nastavljeni, ali u manjim razmjerima nego proteklih tjedana. Analitičari ocjenjuju kako nije vjerojatno da će prosvjedi u Jemenu prerasti u masovnu pobunu poput onih u Egiptu i Tunisu, ali mogu destabilizirati zemlju. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene