Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sto puta jači od morfija

Jedan udah uzrokuje smrt: Amerikanci upozoravaju na analgetik toliko moćan da prijeti i djelatnicima koji rade s njim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka epidemija ovisnosti o opioidnim analgeticima mogla bi se pogoršati. Preliminarni podaci pokazuju da broj predoziranja raste, a policajci su upozoreni o opasnostima fentanila nakon što je jedan policajac zbog tog analgetika pao u nesvijest.

Zamjenik državnog odvjetnika američke Agencije za kontrolu lijekova Rod Rosenstein napomenuo je da preliminarni podaci ukazuju da je broj predoziranja 2016., u usporedbi s prethodnom godinom, porastao za 20 posto. Službene podatke će krajem godine objaviti Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Međutim, podaci koje je prikupio New York Times ukazuju da je broj predoziranja u Americi 2016. vjerojatno bio veći od 59.000.

Pročitajte i ovo Cigarete Važna je prevencija Problem s ovisnostima sve je veći: "Na cesti je sve prepuno stimulansa i droge iz kućne radinosti" Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

Rosenstein je također upozorio policiju i ostale dužnosnike koji se bave provedbom zakona da budu oprezni prilikom rukovanja fentanilom, sintetičkim opioidom koji je između 50 i 100 jači od morfija. Ovaj lijek propisuje se kako bi ublažio ozbiljne bolove, ali se sve češće prodaje na ulici, gdje se miješa s heroinom ili drugim drogama.

Fentanil je toliko moćan da predstavlja prijetnju za osoblje hitnih službi koji se s tim lijekom na poslu susreću. "Udahnuti samo par čestica moglo bi biti smrtonosno", rekao je Rosenstein, te je dodao: "Naši policajci i oni koji prvi odgovore na poziv građana s ovom se opasnošću susreću svaki dan."

Prošli mjesec je policajac u američkoj saveznoj državni Ohio pao u nesvijest nakon što je s majice otresao fentanil. Kako bi preživio, bile su mu potrebne četiri doze nakrana, lijeka koji se koristi kako bi se izliječile posljedice predoziranja, stoji u reportaži New Scientista.

Utjecaj na nerođenu djecu

Policajci koji dođu u kontakt s fentanilom moraju biti oprezni, tvrdi Kim Janda, kemičar sa Scripps instituta za istraživanje u Kaliforniji. Dodaje kako je udisanje ove droge naročito opasno, ali i da je fentanil teško prepoznati, pošto je često, kao i mnoge druge droge, u obliku praha.

Prema CDC-u, broj smrti uzrokovanih predoziranjem sintetičkim opioidima poput fentanila između 2014. i 2015. povećao se za 72 posto. Fentalin su koristili i Michael Jackson i Prince.

Osim što uzrokuje tisuće smrtnih slučajeva, zbog ovisnosti o opioidima djeca se rađaju sa sindromom apstinencije, do kojeg dolazi kada su nerođena djeca u utrobi izložena lijekovima koje uzrokuju ovisnost.

Carolyn Curtis liječnica je iz Zapadne Virginie, države koja je 2015. zabilježila najveći broj predoziranja u Americi. Ona procjenjuje da 11 posto djece koja se rode u bolnici u kojoj ona radi pate od neonatalnog sindroma apstinencije, i tvrdi da karfentanil, opioid povezan s fentanilom koji je 10.000 puta jači od morfija, postaje sve veći problem toga područja.

Američka Agencija hrane i lijekova zatražila je da se komercijalni opioid Opana ER povuče s tržišta. To je učinila zbog rizika da su negativni učinci ovog lijeka veći od pozitivnih. Ovo je prvi put da je FDA povukla komercijalni opioid zbog utjecaja koji bi takav lijek mogao imati na zdravlje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene