Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka epidemija ovisnosti o opioidnim analgeticima mogla bi se pogoršati. Preliminarni podaci pokazuju da broj predoziranja raste, a policajci su upozoreni o opasnostima fentanila nakon što je jedan policajac zbog tog analgetika pao u nesvijest.


Zamjenik državnog odvjetnika američke Agencije za kontrolu lijekova Rod Rosenstein napomenuo je da preliminarni podaci ukazuju da je broj predoziranja 2016., u usporedbi s prethodnom godinom, porastao za 20 posto. Službene podatke će krajem godine objaviti Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Međutim, podaci koje je prikupio New York Times ukazuju da je broj predoziranja u Americi 2016. vjerojatno bio veći od 59.000.

Vezani članci Mario Banožić Banožić za Dnevnik Nove TV o novom skandalu u Hrvatskoj vojsci: "Postoje određeni zaključci da je riječ i o većoj količini" Ivana Pezo Moskaljov Dnevnik Nove TV doznao za još jedan skandal u Hrvatskoj vojsci: Viši časnik na iznenadnom testu pozitivan na kokain

Rosenstein je također upozorio policiju i ostale dužnosnike koji se bave provedbom zakona da budu oprezni prilikom rukovanja fentanilom, sintetičkim opioidom koji je između 50 i 100 jači od morfija. Ovaj lijek propisuje se kako bi ublažio ozbiljne bolove, ali se sve češće prodaje na ulici, gdje se miješa s heroinom ili drugim drogama.

Fentanil je toliko moćan da predstavlja prijetnju za osoblje hitnih službi koji se s tim lijekom na poslu susreću. "Udahnuti samo par čestica moglo bi biti smrtonosno", rekao je Rosenstein, te je dodao: "Naši policajci i oni koji prvi odgovore na poziv građana s ovom se opasnošću susreću svaki dan."

Prošli mjesec je policajac u američkoj saveznoj državni Ohio pao u nesvijest nakon što je s majice otresao fentanil. Kako bi preživio, bile su mu potrebne četiri doze nakrana, lijeka koji se koristi kako bi se izliječile posljedice predoziranja, stoji u reportaži New Scientista.

Utjecaj na nerođenu djecu

Policajci koji dođu u kontakt s fentanilom moraju biti oprezni, tvrdi Kim Janda, kemičar sa Scripps instituta za istraživanje u Kaliforniji. Dodaje kako je udisanje ove droge naročito opasno, ali i da je fentanil teško prepoznati, pošto je često, kao i mnoge druge droge, u obliku praha.

Prema CDC-u, broj smrti uzrokovanih predoziranjem sintetičkim opioidima poput fentanila između 2014. i 2015. povećao se za 72 posto. Fentalin su koristili i Michael Jackson i Prince.

Osim što uzrokuje tisuće smrtnih slučajeva, zbog ovisnosti o opioidima djeca se rađaju sa sindromom apstinencije, do kojeg dolazi kada su nerođena djeca u utrobi izložena lijekovima koje uzrokuju ovisnost.

Carolyn Curtis liječnica je iz Zapadne Virginie, države koja je 2015. zabilježila najveći broj predoziranja u Americi. Ona procjenjuje da 11 posto djece koja se rode u bolnici u kojoj ona radi pate od neonatalnog sindroma apstinencije, i tvrdi da karfentanil, opioid povezan s fentanilom koji je 10.000 puta jači od morfija, postaje sve veći problem toga područja.

Američka Agencija hrane i lijekova zatražila je da se komercijalni opioid Opana ER povuče s tržišta. To je učinila zbog rizika da su negativni učinci ovog lijeka veći od pozitivnih. Ovo je prvi put da je FDA povukla komercijalni opioid zbog utjecaja koji bi takav lijek mogao imati na zdravlje.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju