Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Predstavljeni rezultati

Istraživanje o liječenju ovisnosti: Registrirano 6700 opijatskih i 1500 drugih ovisnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko društvo za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) predstavilo je u petak rezultate prvog sveobuhvatnog istraživanja o problemima ovisnosti, u kojem su sudjelovali ovisnici koji se liječe i liječnici koji o njima skrbe, sa ciljem evaluacije programa liječenja ovisnosti.

"U Hrvatskoj je trenutno registrirano oko 6700 opijatskih ovisnika koji su na supstitucijskoj terapiji, te još oko 1500 koji su ovisni o drugim sredstvima. Devedeset posto ovisnika pokriveno je sa supstitucijskom terapijom, pa nam istraživanje u kojem je sudjelovalo 373 ispitanika služi za evaluaciju programa, da vidimo što valja, a što treba mijenjati radi poboljšanja sustava", rekao je predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti HLZ-a Zoran Zoričić, ujedno glavni istraživač i voditelj projekta.

Malo ovisnika ostaje na ulici

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Droge u Hrvatskoj - 4 Najčešće marihuanu Ovisnost u Hrvatskoj: Svaka četvrta osoba probala je neku vrstu droge

Rezultati istraživanja pokazuju navike i ponašanje ovisnika, pa se na temelju toga mogu kvalitetno analizirati obrasci ponašanja ovisnika i stanje u sustavu njihova liječenja, te tako donijeti relevantne preporuke za daljnji razvoj i unapređenje sustava za liječenje ovisnosti.

"Sustav daje dobre rezultate utoliko što obuhvaća najveći dio ovisnika. Mali dio njih ostaje na ulici, i to relativno kratko jer brzo postaju dio sustava. Njihov ulazak u sustav znači puno manju stopu predoziranja i zaraženosti nekim bolestima kao što su AIDS, hepatitis B i C. To predstavlja značajnu financijsku uštedu za društvo i znatno manje kriminala na ulici jer manje toga dođe na crno tržište", kaže Zoričić.

Dio ovisnika zamjensku terapiju nastoji unovčiti na crnom tržištu i od toga živjeti, pa su zainteresirani da uvijek dobiju veću dozu od realne. "Stalno smo u bitci s njima da to iskontroliramo i da višak terapije, a to se najviše odnosi na metadon, ne dospije na crno tržište", ističe Zoričić.

Ovisnost je ozbiljna kronična i recidivirajuća psihijatrijska bolest, koja predstavlja značajan javno-zdravstveni i društveni problem jer je nije moguće izliječiti, već samo zaliječiti kod 60-70 posto ovisnika, napominje Zoričić.

Ovisnici imaju i druge dijagnoze

Istraživanje je potvrdilo sve što je poznato posvuda u svijetu - da ovisnici u visokom postotku imaju i druge psihijatrijske dijagnoze - poremećaje ličnosti, depresivne i anksiozne poremećaja, te nešto manje psihotične poremećaje, rekla je suradnica na istraživanju Zrinka Ćavar iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.,

Ti poremećaji otežavaju liječenje ovisnika i svakodnevnu skrb o njima, pa se, uz farmakoterapiju, provode psihoterapije i socijalne intervencije u koje se uključuju obitelji i drugi.

Zahvaljujući niskoj zahtjevnosti za ulazak u liječenje i lakoj dostupnosti liječenja, prosječna dob osoba oboljelih od opijatske ovisnosti pri ulasku u sustav liječenja je oko 26 godina, što je prosječno šest godina ranije od ostalih zemalja EU-a, a to omogućuje ovisnicima da se bolje oporave i integriraju u društvo.

Istraživanje je provedeno u suradnji sa županijskim službama za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Poliklinikom KBC-a Sestre milosrdnice, PB-a Vrapče, PB-a Sveti Ivan, te nevladinih organizacija u 12 gradova širom Hrvatske, uključujući Zagreb, Zagrebačku županiju, Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik, Pulu, Rijeku, Osijek, Vinkovce, Varaždin i Čakovec. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene