Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Manje ili više Europe"

Pet mogućih scenarija za budućnost EU27

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ponudio je u srijedu pet mogućih scenarija o budućnosti Europske unije do 2025. godine, koji su zamišljeni kao podloga za raspravu tijekom ove godine, a ne kao gotova rješenja.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je u Europskom parlamentu predstavio "Bijelu knjigu o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025."

Pročitajte i ovo Taylor Swift Ima iskustva Kakve veze imaju europski izbori i najpopularnija zvijezda današnjice? "Nadam da će netko iz njezina tima pratiti ovu konferenciju" Slika nije dostupna Procurio dokument EU se sprema "zapapriti" Britaniji: Evo što ih čeka nakon Brexita

Juncker je u svom govoru rekao da se dosad rasprava o budućnosti EU-a prečesto vodila u smislu dvojbe "manje ili više Europe", to jest čvršće ili labavije unije, ali da je takav pristup pogrešan.

Pet mogućih scenarija predstavljenih u Bijeloj knjizi su sljedeći: zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija; EU koja će u više područja raditi zajedno.

O predloženim scenarijima trebaju se izjasniti zemlje članice, što ne treba očekivati prije nego što se ne završe vrlo važni izbori u Nizozemskoj, 15. ožujka, zatim u svibnju predsjednički izbori u Francuskoj te u rujnu parlamentarni izbori u Njemačkoj .

Juncker bi u svom govoru o stanju Unije 2017. u rujnu pred Europskim parlamentom trebao rezimirati raspravu i razmišljanja država članica, a na summitu u prosincu trebali bi se formulirati prvi zaključci.

Bijela knjiga je doprinos Komisije za summit koji se održava 25. ožujka u Rimu u povodu proslave 60. obljetnice rimskih sporazum. Na tom bi summitu trebao započeti proces u kojem bi 27-orica trebala donijeti odluku o budućoj Uniji.

Juncker je najavio da će Komisija sljedećih mjeseci objaviti niz dokumenta koji trebaju poslužiti kao podloga za raspravu. Riječ je dokumentima koji će se odnositi na: razvoj socijalne dimenzije u Europi, produbljenje integracija u Ekonomskoj i monetarnoj uniji, dokument o štetnim posljedicama globalizacije; o budućnosti europske obrane te budućnosti europskih financija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene