Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici vjeruju da imaju konkretnije objašnjenje za nastanak kratera od onog da su za njega zaslužni izvanzemaljci ili meteoriti.


Mnoge teorije o njihovom nastanku pojavile su se kada su se u srpnju u Sibiru pojavila tri misteriozna kratera. Među njima su bile i one da su ih stvorili izvanzemaljci i meteoriti, ali znanstvenici vjeruju da imaju konkretnije objašnjenje.

Vezani članci Slika nije dostupna Sibirski misteriji: Nakon divovskog kratera pojavile se dvije nove rupe Slika nije dostupna VIDEO Misteriozan krater pojavio se na 'kraju svijeta'!

'Moje osobno mišljenje je da je to neka vrsta ponora', rekao je geofizičar Vladimir Romanovsky. Riječ je o jamama nastalim u tlu koje se stvore kada voda ne otječe.

FOTO Pogledajte prve fotografije 'kraja svijeta'

Voda je vjerojatno došla zbog topljenja permafrosta ili leda. I dok se većina takvih ponora urušava iznutra, ovi su eruptirali prema van.

'Toga nema ni u znanstvenoj literaturi. Imamo posla s nečim novim', rekao je Romanovsky.

'Očito je da je neki materijal izbačen iz rupe', kaže. Njegov ruski kolega koji je posjetio mjesto rekao mu je da se oko rubova rupe nagomilao metar prašine.

Znanstvenik je objasnio kako je formiranje kratera vjerojatno počelo na sličan način kao kad nastaju jame u kojima se voda nakuplja u podzemnoj šupljini.

VIDEO Misteriozan krater pojavio se na 'kraju svijeta'!

No umjesto urušavanja, dogodilo se nešto drugačije - vjerojatno zbog prirodnog plina metana rastao je podzemni pritisak što je na kraju rezultiralo eruptiranjem i izbacivanjem prašine dok je tlo tonulo.

Oko ruba jednog od kratera je vegetacija koja ne izgleda svježe izraslo što upućuje da je rupa možda i nekoliko godina stara.

Iako se došlo do nekih zaključaka o nastanku rupe, mnoga druga pitanja ostaju otvorena - ako je iz ponora eruptirao materijal zašto je rub rupe tako okrugao i jednak, odakle je došao plin...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook