Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč promjenjivoj prirodi međunarodne geopolitike, i dalje će postojati globalna supermoć.


U drugoj polovici 20. stoljeća, SAD se pokazao kao ekonomska, vojna i kulturna sila koja je s visoka gledala na SSSR, nakon desetljeća dugog rivalstva, kako bi napokon potvrdila svoju titulu 'najvećeg djeteta na igralištu'. I tako je bilo nekoliko desetljeća, piše news.com.

Vezani članci Brojenje novca Drugi najveći pad gospodarstva u 25 godina, BDP u trećem kvartalu pao za 10 posto. Marić: "Bilo je očekivano" Zdravko Marić Nije dobro: Ministar Marić govori o padu BDP-a od 8 posto, Europa misli drugačije

Ali, u posljednjih nekoliko godina, u priču se uključio novi igrač koji pretendira na krunu. U ovom takozvanom stoljeću Azije, scenarij Kine kao globalne sile više se ne događa u kontekstu 'ako', nego 'kada'.

Kineski predsjednik Xi Jinping povodom povijesnog trgovinskog sporazuma između Kine i Australije, obratio se australskom parlamentu. Poruka koju je poslao bila je poruka mira i suradnje, ali nosila je upozorenje da rast sada ovisi o dobrim odnosima s Kinom.

Kina i Južna Koreja dogovorile slobodnu trgovinu

Međunarodni monetarni fond objavio je izvještaj koji pokazuje da je Kina nadmašila SAD po ekonomiji. MMF je procijenio da će BDP Kine ove godine biti 17,6 trilijuna američkih dolara, dok će BDP SAD-a biti 17,4 trilijuna američkih dolara.

Analila Deutsche Banke procijenila je da će u sljedećih pet godina Kina imati veći BDP od SAD-a. 'S obzirom na ove podatke, danas znamo da smo usred ekstremno rijetkog povijesnog događaja - relativnog opadanja svjetske supersile', rekao je analitičar te banke Tim Reid.

Javnost diljem svijeta već se prilagodila činjenici da je Kina nova supersila 'Tijekom jedne ankete, koju je proveo istraživački centar Pew Research, 49 % ispitanika složilo se da će Kina biti ili već je zamijenila SAD na tronu supersile. 34% ih je odgovorilo da se to nikada neće dogoditi.

Laurie Pearcey, voditeljica odjela Kineske strategije i razvoja, na Sveučilištu New South Wales, rekla je da će Kina vjerojatno preuzeti moć SAD-a kroz sljedećih deset godina. To će, smatra, ovisiti o tome kako će se kinesko vodstvo nositi sa strukturalnim izazovima u suočavanu s ekonomskim pitanjima. Naime, 47 posto kineskog BDP-a kontrolirano je kompanijama u vlasništvu države, a odlučujuću ulogu u raspodjeli resursa u ekonomiji imate će tržišne snage.

U posljednjem kvartalu kineska ekonomija rasla je za 7.3 posto. Ako tako bude sljedećih godina, Pearcy kaže da će vrlo brzo sustići SAD.  Dodaje da je značajna prednost Kine nad SAD-om, niski dug privatnih kućanstava.

Kultura fiskalne discipline znači da kineski potrošač sjedi na novcu skrivenom na bankovnim računima. Ekonomski rast nakon investicija u infrastrukturu mogao bi se temeljiti potrošnji. Tu je i prostor za, kako kaže Pearcy, plasiranje kredita za razvoj u ruralnim područjima u kojima živi stotine milijuna stanovnika.

Ako se dogodi još jedna ekonomska kriza, Kina ima novac i njima će ona biti manji problem.

Evo što su dogovorile Australija i Kina:

Australija i Kina su u ponedjeljak nakon deset godina pregovaranja postigle dogovor o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi Canberri trebao otvoriti nova tržišta i smanjiti njezinu ovisnost o rudarskom sektoru.

Po uvjetima tog dogovora, 93 posto australskog izvoza u Kinu bit će tijekom četverogodišnjeg prijelaznog razdoblja postupno izuzeto od plaćanja carine, rekao je australski premijer Tony Abbott.

Taj će dogovor 'donijeti milijarde gospodarstvu, otvoriti radna mjesta i podići životni standard', rekao je. 'Australske tvrtke će imati neviđen pristup drugom svjetskom gospodarstvu'.

Za Australiju je prošlo zlatno doba u rudarstvu i sada je u potrazi za novim sredstvima rasta. Usporavanje kineske ekonomije, najvećeg uvoznika ugljena u svijetu, i pad cijena sirovina koče njezino gospodarstvo. Australija, drugi svjetski izvoznik ugljena, dosad je bila pošteđena svjetske financijske krize iz 2008. zahvaljujući rudarskom sektoru.

Kina je najveći trgovinski partner Australije i njihova razmjena premašuje 150 milijarda australskih dolara (104 milijarde eura).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook