Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno, večeras 22:25!

Je li film o Muhamedu umjetnička sloboda ili provokacija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blasfemija je na Zapadu sveprisutna, osobito u umjetnosti. No u islamu je zabranjena.

U 18. stoljeću u Europi dolazi do diobe religije i države. Ali u većini arapskih zemalja religija je isto što i država, stoga je svako vrijeđanje ili raspravljanje o religijskim dogmama u tim zemljama najstrože zabranjeno.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

U proteklih nekoliko dana film o proroku Muhamedu izazvao je niz prosvjeda, pa čak i ubojstva! Ekipa Provjerenog razgovarala je s islamskim teologom Mirzom Mešićem. On je odlučno osudio napade i nasilje. ''Nema nikakvih pravdanja po islamskom učenju i svi muslimani su se ogradili od takve reakcije'', komentirao je događaje Mešić.

Iza blasfemije najčešće se krije opravdanje umjetničke slobode i govora, pa se ti „umjetnički“ napadi na određene religije na Zapadu ne zabranjuju. ''Država ne može dopustiti samo one radove za koje smatra da su umjetnički vrijedni. Time se proglašava cenzura'' objasnio nam je politolog Zoran Kurelić.

Je li riječ o slobodi govora ili zakulisnim igrama politike? Doznajte u Provjerenom večeras u 22:25!

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene