Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Blasfemija je na Zapadu sveprisutna, osobito u umjetnosti. No u islamu je zabranjena.


U 18. stoljeću u Europi dolazi do diobe religije i države. Ali u većini arapskih zemalja religija je isto što i država, stoga je svako vrijeđanje ili raspravljanje o religijskim dogmama u tim zemljama najstrože zabranjeno.

Vezani članci Ivana Paradžiković Ivana Paradžiković čitanjem priče podržala kampanju #citajdoma Udruge SOS dječje selo Hrvatska Slika nije dostupna Nerazjašnjena pitanja sa suđenja Čačiću

U proteklih nekoliko dana film o proroku Muhamedu izazvao je niz prosvjeda, pa čak i ubojstva! Ekipa Provjerenog razgovarala je s islamskim teologom Mirzom Mešićem. On je odlučno osudio napade i nasilje. ''Nema nikakvih pravdanja po islamskom učenju i svi muslimani su se ogradili od takve reakcije'', komentirao je događaje Mešić.

Iza blasfemije najčešće se krije opravdanje umjetničke slobode i govora, pa se ti „umjetnički“ napadi na određene religije na Zapadu ne zabranjuju. ''Država ne može dopustiti samo one radove za koje smatra da su umjetnički vrijedni. Time se proglašava cenzura'' objasnio nam je politolog Zoran Kurelić.

Je li riječ o slobodi govora ili zakulisnim igrama politike? Doznajte u Provjerenom večeras u 22:25!

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.