Bjeloruski autoritarni predsjednik Aleksandar Lukašenko spomenutu državu vodi već četvrt stoljeća. No pojavila se žena koju već nazivaju bjeloruskom Ivanom Orleanskom i koja ga ozbiljno ugrožava da dobije i šesti predsjednički mandat.

Galerija


Posljednja europska diktatura, kako Bjelorusiju nerijetko nazivaju zapadni mediji, na početku je uspostave slobodnijeg društva, procesa koji neće trajati samo jedan izborni ciklus već mnogo duže. Najvidljivije ga je započela Svetlana Tikhanovskaja, kandidatkinja za predsjednicu, već nazvana bjeloruskom Ivanom Orleanskom.

Vezani članci Aleksandar Lukašenko Usred masovnih prosvjeda: Objavljena snimka Lukašenka naoružanog do zuba kako slijeće u palaču iz helikoptera Prosvjed u Bjelorusiji - 5 Bjelorusi ponovno na ulici: Više od 100.000 ljudi preplavilo glavni grad na prosvjedu protiv Lukašenka

Motiv njezine kandidature je njezin suprug, poznati opozicijski bloger koji je uhićen i optužen za povezanost s ruskim plaćenicima. Govorila je na skupu kakav u Bjelorusiji nije viđen od pada sovjetskog saveza.

"Ja nisam političarka i ne treba mi politička moć, ali moj suprug je u zatvoru. Moram skrivati svoju djecu radi njihove sigurnosti. Žrtvovala sam miran život za dobro svih nas", rekla je tijekom govora.

"Umorna sam od toga da moram biti strpljiva, umorna sam od toga da moram šutjeti, umorna sam od toga da se moram bojati. A vi? Jeste vi umorni od strpljivosti? Jeste vi umorni od šutnje? Jeste vi umorni od straha?'', upitala je te od publike dobila glasne potvrde odgovore.

Njezina kampanja se svodi na apel oslobađanja političkih zatvorenika. Opozicijske skupove ovoga puta nisu spriječile ni već isprobane Lukašenkove taktike zastrašivanja, kao ni uhićenja 32 ruska plaćenika. Moskva demantira bio kakvu vezu s uhićenima.

Lukašenko se prvi put u 25 godina nalazi pred odlučnom opozicijom te pritiskom Rusije zbog energetike i zapada zbog kršenja ljudskih prava. Dobije li Lukašenko u nedjelju šesti mandat, nije sigurno da će ga do kraja i odraditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr