Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inicijativa Crne Gore

Je li Balkan spreman za 'novu Jugoslaviju'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, razgovarali su o formiranju parlamentarne skupštine zapadnog Balkana.

Inicijativa je to crnogorskog ministra vanjskih poslova Igora Lukšića, a naišla je na odobravanje i u Europskoj uniji i u Crnoj Gori, piše Slobodna Europa. Otvorila je i jednu dilemu - bi li to povezivanje usporilo Crnu Goru na putu ka EU?

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu

Polazni dokument 'non paper' o konstituiranju 'balkanske šestorke' ili skraćeno G6, već je upućen zemljama na koje se ta incijativa odnosi. Državni tajnik crnogorskog ministarstva vanjskih i europskih integracija Vladimir Radulović, smatra kako bi se na taj način mogla unaprijediti parlamentarna suradnja kao i regionalna borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

''Hoće li se govoriti o nekoj vrsti balkanske policije, i hoće li to vrijediti i za parlamentarnu suradnju, ostaje na zemljama članicama. One moraju pronaći, dogovoriti se i postići konsenzus o najboljim formama suradnje'', rekao je Radulović.

>>Francuska najavila aktivniju ulogu na Balkanu

Predsjednik parlamentarnog odbora za europske integracije Slaven Radunović, iz oporbenog Demokratskog fronta, nije toliko oduševljen tom idejom. Smatra kako ga to podsjeća na Jugoslaviju.

“Primjećuje se sličnost sa našom bivšom državom Jugoslavijom. U ovom slučaju ostali smo bez Slovenije i Hrvatske, a njih smo zamijenili Albanijom i Kosovom. Tako da mi to djeluje kao blijeda kopija one Jugoslavije uz ocjenu da se naravno neće raditi o tako čvrstoj zajednici”, rekao je Radunović.

U Srbiji još uvijek nema službenog očitovanja na ovu inicijativu. Dijana Vukomanović, članica Odbora za europske integracije iz vladajuće Socijalističke partije Srbije kaže da su ideje o takvim integracijama za neku dalju budućnost. Podsjeća da premijer Ivica Dačić uskoro odlazi u Crnu Goru, pa će možda, usput, biti i o tome razgovora.

>>Dačić optužuje: Na Balkanu se živi u prošlosti

“Izjava gospodina Lukšića nije novina zato što smo imali nedavno sličnu ideju o osnivanju nekog panbalkanskog Beneluksa. Čak je i premijer Dačić govorio o nekoj vrsti balkanskog nordijskog savjeta. No, treba naglasiti kako smo u prošlosti imali bolno iskustvo međusobnih sukoba i tenzija. Ta ideja je za neku budućnost dobra'', rekla je Vukomanović.

U Bosni i Hercegovini smatraju kako inicijative uglavnom ostaju samo na papiru. ''Iz najboljih namjera i iz opravdanih razloga, lideri koji dogovaraju takve oblike suradnje kad se suoče sa činjenicom da su njihove političke elite upetljane u mnogobrojne unutarnje, dezintegrirajuće, opasne poslove, vrlo brzo odustaju od institucionalnog oblika suradnje i ostaju na deklarativima'', rekao je profesor Envez Kazaz.

Kada se utvrdi može li ova organizacija spriječiti pogranični kriminal i nezakonite migracije, tada će postojati i realna osnova kako su i ostala djelovanja moguća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene