Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvatska neizainteresirana za regiju'

Dačić optužuje: Na Balkanu se živi u prošlosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Srbije Ivica Dačić optužio je Hrvatsku za zanemarivanje regije. Kaže da je Hrvatska postala nezainteresirana za susjedne zemlje, jer ulazi u Europsku uniju.

Kao primjer navodi to što se već dvije godine čeka realizacija srbijanske inicijative o prelasku državne granice samo s osobnom iskaznicom. Premijer Srbije Ivica Dačić nije štedio Hrvatsku na Beogradskom sigurnosnom forumu. Optužio ju je da zanemaruje regiju.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila''

'Time što Hrvatska ulazi u Europsku uniju prestaje biti zainteresirana za dobre odnose s drugim zemljama na zapadnom Balkanu što je veoma opasno. Posljedice takvog odnosa osjeća i BiH', rekao je Dačić.

'Predsjednik Ivo Josipović i tadašnja premijerka Jadranka Kosor su prihvatili takvu našu inicijativu. Ali prošlo je dvije godine, ona još nije dobila svoju pravnu i političku realizaciju. A podsjetit ću da Hrvatska ima takav režim sa BiH i Crnom Gorom', kaže Dačić.

>> Dačić: Što je Tadić radio na skupu na kojem je i Thaqi?

Zemlje regije Dačić je usporedio s poslijeratnom Europom. Oni koji su ratovali u Drugom svjetskom ratu, kaže premijer Srbije, ni 10 godina od sukoba počeli su stvarati nove, zajedničke institucije iz kojih je poslije stvorena Europska unija.

'Mi ovdje na Balkanu 20 godina poslije raspada bivše Jugoslavije, poslije sukoba i ratova još živimo u prošlosti', smatra Dačić. On poziva na stvaranje regionalne zajednice po uzoru na baltičke ili nordijske zemlje, zaboravljajući na stavove koje zemlje iz okruženja ne dijele sa Srbijom. Jedan od njih je Kosovo. 92 zemlje priznale su kosovsku neovisnost, među njima i Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora. Prije četiri godine, ali i danas, za Beograd je Kosovo dio srbijanskog teritorija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene