Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Pravi' Dabić: Počet ću naplaćivati novinarima, od nečeg se mora živjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragan Dabić, čiji je identitet koristio ratni lider bosanskih Srba i haški optuženik Radovan Karadžić, živi u Rumi, u mirovini je i ističe da nema nikakve sličnosti sa Karadžićem, prenosi list Press.

Dabić je rođen 1942. godine, oženjen je, ima kćer i sina i četvoro unučadi, prenosi Press novinsku agenciju Tanjug. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hoće li se pojaviti u sudnici? Karadžić traži svoja prava, druge je prava lišavao u krvi Slika nije dostupna Policiju zvali zabrinuti građani U kostimu gorile zamijenili ga za pravog

- To mi je jedina sličnost sa Karadžićem, rekao je Dabić je u izjavi srbijanskoj nacionalnoj agenciji i naglasio da, što se lika tiče, njih dvojica nemaju nikakve sličnosti.

>> Karadžić je koristio identitet živog čovjeka? 

- Doduše, imam brkove, ali ni nalik Radovanovim, kaže Dabić.
 
Dabić je potvrdio da ga opsjedaju novinarske ekipe otkako se saznalo da on postoji i da se Karadžić služio njegovim identitetom, ali je dodao da mu to uopće ne odgovara.
 
Štoviše, razmišlja o tome da počne da naplaćuje razgovore sa novinarima. 

- Od nečeg se mora živjeti", kaže Dabić, objašnjavajući da je umirovljenik, a da je, dok je radio, obavljao razne, uglavnom fizičke poslove. 

Tanjug je Dabića "otkrio" poslije informacije iz MUP-a Srbije, prema kojima je Radovan karadžić koristio identitet živog čovjeka, a ne Dabića koji je 1993. godine poginuo u Sarajevu.

Načelnik policijske uprave Sremska Mitrovica Zoran Smajić, u čijoj nadležnosti je i policijska ispostava u Rumi, izjavio je da ta uprava nema nikakve veze s izdavanjem osobne iskaznice kojom se koristio Radovan Karadžić.

"Nemamo nikakve veze s uhićenjem Radovana Karadžića, niti bilo kakve informacije o mogućem izdavanju krivotvorene osobne iskaznice u Rumi", kazao je Smajić Radiju B92.

Srbijanski elektronički mediji prenijeli su u četvrtak i informaciju da postoji i druga mogućnost, da se Karadžić krio pod imenom čovjeka za čiju je smrt odgovoran po zapovjednoj dužnosti, iako nije bilo potvrđeno da je preuzeo upravo njegov identitet.

Brat ubijenoga Dragana Dabića, Mladen Dabić, u intervjuu za Televiziju Bosne i Hercegovine izjavio je da je zapanjen saznanjima o lažnom identitetu Radovana Karadžića.

"Zapanjujuće! Zaista strašno. Poginuo je 1993. godine odlazeći po humanitarnu pomoć. Trg heroja - tu je pretrčavao i snajperski metak je došao iz pozicije Vraca i tu je i poginuo", kazao je brat poginulog Dragana Dabića.

U MUP-u Srbije Tanjugu su, međutim, rekli da nisu točna nagađanja da je Karadžić koristio identitet tog Dabića iz Sarajeva, ubijenoga 1993. godine, dok su - kako prenosi Radio B92 - u MUP-u Republike Srpske u staroj bazi podataka naišli na ime Dragana Dabića iz Banje Luke, te nije isključena mogućnost da je Karadžić koristio identitet tog Dabića.

Bez obzira na to čiji je identitet uzeo Radovan Karadžić, član Odbora za sigurnost Skupštine Vojvodine Milan Đukić najavio je da će taj odbor zahtijevati sve informacije o uhićenju Radovana Karadžića, kao i Stojana Župljanina (uhićenoga i izručenoga Haaškom sudu u lipnju), te kako su obojica u Vojvodini uspjela nabaviti lažne osobne dokumente.

"Kod područnih uprava MUP-a Srbije inzistirat ćemo na tome da nas podrobno obavijeste o tom fenomenu, jer to što su haaški optuženici imali krivotvorene dokumente izdane u ovdašnjim policijskim stanicama ne ukazuje na pojedinačni problem, već na sustavnu pojavu", izjavio je Đukić za novosadski "Dnevnik" od četvrtka. 

On je dodao da će se država morati upustiti u razotkrivanje čitave mreže Karadžićevih i Župljaninovih pomagača, jer su obojica koristila identitete preminulih ljudi podrijetlom iz BiH, što ukazuje da im je netko pomogao da se domognu njihovih dokumenata, a u slučaju Župljanina i državljanstva Srbije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene