Japanski premijer Shinzo Abe (Foto: AFP)
Japanski premijer Shinzo Abe (Foto: AFP)

Japanski premijer Shinzo Abe ispričao se u srijedu žrtvama prisilne sterilizacije u doba ukinutog eugeničkog zakona nakon što je parlament donio novi zakon kojim će im se omogućiti naknada.


Abe, koji je bio usred svoje europske turneje, izjavio je da se njegova vlada "duboko ispričava" žrtvama. Abeova Liberalna demokratska stranka na vlasti je veći dio poratna razdoblja.

Vezani članci Tajfun Hagibis pogodio je Japan (Foto: AFP) - 2 Najrazorniji tajfun u zadnjih 60 godina stigao na Japan: Dvije osobe poginule, najmanje 60 ozlijeđenih Sjevernokorejska ribarica (Arhiva: AFP) U japanskim vodama sudarili se patrolni čamac i sjevernokorejska ribarica, spašeno više od 10 ribara

Eugenički zakon, koji je bio na snazi u razdoblju između 1948. i 1996., odobravao je sterilizaciju ljudi s intelektualnim teškoćama, duševnim bolestima i nasljednim bolestima kako bi se spriječilo rađanje "inferiornih" potomaka, piše novinska agencija Kyodo.

Broj žrtava procjenjuje se na 25.000 ljudi. Neki od njih operirani su bez pristanka, prema podacima ministarstva zdravstva i japanske federacije odvjetničkih komora.

Novim zakonom vlasti se ispričavaju žrtvama i daju im 3,2 milijuna jena (28.600 dolara) državne odštete.

"Dvadeset godina pozivam vlasti da se pobrinu za taj problem, ali ništa nisu učinili. Ljuta sam", rekla je žena u dobi od 70 godina za Kyodo.

Sterilizirana je kad je imala 16 godina. Želi da se Abe osobno ispriča i traži da vlada osigura "naknadu koja odražava dugu patnju svake žrtve", rekla je. (Hina)