Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boravio sat i pol

Japanski premijer Shinzo Abe posjetio Fukushimu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer Shinzo Abe posjetio je u subotu ujutro oštećenu nuklearnu centralu Fukushimu, samo tri dana nakon službenog preuzimanja dužnosti.

Nakon prethodnika iz lijevog centra Naota Kana i Yoshihika Node, konzervativac Abe treći je predsjednik japanske vlade koji posjećuje nuklearnu centralu poharanu u razornom potresu i tsunamiju 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku Japana.

Abe je u pratnji nekolicine novinara proveo u Fukushimi Daiichi (Fukushima 1) sat i pol, godinu dana nakon stabilizacije tog atomskog kompleksa čija su četiri od šest reaktora ozbiljno oštećena i ispustila goleme količine radoaktivnih tvari u zrak, tlo i more.

Pročitajte i ovo Tonči Tadić, stručnjak za nuklearnu energiju TONČI TADIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, stručnjak objašnjava je li to opasno Prosvjed građana zbog ispuštanja vode iz Fukushime u Tihi ocean UN dao zeleno svjetlo U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, susjedi uznemireni

>>'Jastreb' na čelu Japana: O spornom otočju nema pregovora

`Hvala svima. Nije vam lako, ali zahvaljujući vama radovi idu svome kraju´, rekao je Abe u bazi iz koje radnici odlaze na posao u centralu.
`U ovo blagdansko vrijeme, premda ste odvojeni od obitelji, budite odvažni u svom poslu, pazeći dobro na svoju sigurnost´, poručio je premijer prije ulaska u autobus kojim se dovezao do centrale, 20 km dalje.
U zaštitnom odijelu i s maskom Abe se u autobusu provezao pokraj 5. i 6. reaktora koji su pretrpjeli najmanja oštećenja i pokraj skladišta s radioaktivnim otpadom i šutom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene