Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski premijer Naoto Kan najavio je ostavku na mjesto šefa Demokratske stranke Japana te odlazak iz vlade sljedećeg tjedna.


'Danas dajem ostavku s mjesta predsjednika stranke', kazao je Kan pred parlamentarcima Demokratske stranke Japana. 'Jednom kad se izabere novi predsjednik, otići ću s premijerske dužnosti i moja će vlada kolektivno dati ostavku'.

Vezani članci LGBT zajednica "Odluka je neustavna!": Japanski sud odlučio da se istospolni parovi ipak mogu vjenčati Deset godina Fukušime Deset godina od Fukušime, potres magnitude 9 izazvao najgoru nuklearnu katastrofu nakon Černobila: "Najvažnije nam je preživjeti kao zajednica"

Glavni tajnik Demokratske stranke Japana Katsuya Okada potvrdio je da će izbor Kanova nasljednika održati u ponedjeljak ujutro. Pobjednika će parlament, vjerojatno sutradan, izabrati za premijera. Politički promatrači drže da bi njegov nasljednik mogao biti Seiji Maehara. U Japanu se predsjednika većinske stranke u Zastupničkom domu imenuje na čelo vlade, čak i kad Senat kontrolira oporba, kao što je danas slučaj.

Peti premijer u pet godina, 64-godišnji Kan, izabran u lipnju 2010., konačno odustaje od položaja nakon što je mjesecima napadan od konzervativne oporbe ali i iz vlastitih redova zbog lošeg vođenja zemlje nakon katastrofalnog potresa 11. ožujka. (Hina)