Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanska prehrambena tvrtka Meiji objavila je da je otkrila radioaktivni cezij u nekoliko uzoraka mlijeka u prahu za djecu, nudeći kupcima besplatnu zamjenu iako je otkrivena količina manja od zakonske granice.


Meiji je izmjerio do 31 bekerel po kilogramu cezija 134 i 137 u mlijeku u prahu što se povezuje s ostacima radioaktivnih čestica nakon nuklearne nesreće u centrali Fukushimi.

Vezani članci Slika nije dostupna Zabrinjavajuće vijesti iz Švedske: Otkrivene radioaktivne divlje svinje, 31 godinu nakon Černobila Slika nije dostupna VIDEO Ovako će izgledati izvlačenje readioaktivnog goriva iz Fukushime

>> Iz nuklearke u Fukushimi iscurilo 45 tona visoko radioaktivne vode

Kontaminacija ne dolazi iz korištenog mlijeka, većim dijelom uvezenog, ali je do nje moglo doći u postupku izrade u tvornici na istoku Japana u ožujku, ubrzo nakon nuklearne nesreće.

S obzirom da gornja granica koju su odredile vlasti iznosti 200 bekerela po kilogramu, 'izmjerena razina nije takva da može imati posljedice po zdravlje', kazala je tvrtka, ali u želji da umiri roditelje preporučuje da djeca ne piju to mlijeko.

Riječ je o proizvodu 'Meiji Steppu' kojemu rok upotrebe istječe u listopadu 2012. što se odnosi na približno 400.000 pakiranja.

Tvrtka obećaje objaviti na internet stranici rezultate ispitivanja.

Ovo je prvi put da je radioaktivni cezij otkriven u mlijeku u prahu nakon katastrofe u Fukushimi izazvane potresom i tsunamijem 11. ožujka. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju