Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Količina manja od zakonske granice

Japan: U mlijeku u prahu za djecu otkriven radioaktivni cezij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska prehrambena tvrtka Meiji objavila je da je otkrila radioaktivni cezij u nekoliko uzoraka mlijeka u prahu za djecu, nudeći kupcima besplatnu zamjenu iako je otkrivena količina manja od zakonske granice.

Meiji je izmjerio do 31 bekerel po kilogramu cezija 134 i 137 u mlijeku u prahu što se povezuje s ostacima radioaktivnih čestica nakon nuklearne nesreće u centrali Fukushimi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nuklearna kriza 'Radioaktivna voda u Fukushimi curi zbog nebrige vlasnika!' Slika nije dostupna Propust kontrole Japanci jeli ozračenu govedinu

>> Iz nuklearke u Fukushimi iscurilo 45 tona visoko radioaktivne vode

Kontaminacija ne dolazi iz korištenog mlijeka, većim dijelom uvezenog, ali je do nje moglo doći u postupku izrade u tvornici na istoku Japana u ožujku, ubrzo nakon nuklearne nesreće.

S obzirom da gornja granica koju su odredile vlasti iznosti 200 bekerela po kilogramu, 'izmjerena razina nije takva da može imati posljedice po zdravlje', kazala je tvrtka, ali u želji da umiri roditelje preporučuje da djeca ne piju to mlijeko.

Riječ je o proizvodu 'Meiji Steppu' kojemu rok upotrebe istječe u listopadu 2012. što se odnosi na približno 400.000 pakiranja.

Tvrtka obećaje objaviti na internet stranici rezultate ispitivanja.

Ovo je prvi put da je radioaktivni cezij otkriven u mlijeku u prahu nakon katastrofe u Fukushimi izazvane potresom i tsunamijem 11. ožujka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene