Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Odgovor Kinezima

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA ILI OPRAVDANA REAKCIJA? Japan najavio nove vojne aktivnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan je objavio kako namjerava pojačati svoje djelovanje u spornoj Južnom kineskoj regiji.

Japanska ministrica obrane Tomoomi Inada kazala je kako će zemlja provesti zajedničke ophodnje sa Sjedinjenim Američki Državama kao niz bilateralnih i multilateralnih vježbi s regionalnim mornaricama, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Inada opravdava ovakvu odluku objašnjavajući da Japan dijeli slične probleme sa SAD-om oko kineskog uspona na vlast i njihovo agresivno potraživanje ostvarivanja teritorijalnih zahtjeva.

'U tom kontekstu, snažno podržavamo operacije slobodnog kretanja američke mornarice, koja se već duže vrijeme zalaže za poštivanje međunarodnog pomorskog prava', rekla je Inada.

Dodaje kako će Japan povećati svoj angažman u Južnom kineskom moru kroz zajedničke morske operacije s američkom ratnom mornaricom te kroz niz bilateralnih i multilateralnih vježbi s regionalnim snagama.

Ova je odluka donesena od strane japanskih vlasti, tvrdi Inada, radi jačanja kineske moći na području Južnog kineskog mora. Ova odluka, dodaje, ne znači jačanje tenzija već služi kao odgovor na ionako zagrijanu situaciju u regiji zbog teritorijalnog spora između Kine i Vijetnama i Filipina, odnosno SAD-a, piše News.com.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene