Situacija u Južnom kineskom moru (Foto: AFP)
Situacija u Južnom kineskom moru (Foto: AFP)

Japan je objavio kako namjerava pojačati svoje djelovanje u spornoj Južnom kineskoj regiji.


Japanska ministrica obrane Tomoomi Inada kazala je kako će zemlja provesti zajedničke ophodnje sa Sjedinjenim Američki Državama kao niz bilateralnih i multilateralnih vježbi s regionalnim mornaricama, prenosi Reuters.

Inada opravdava ovakvu odluku objašnjavajući da Japan dijeli slične probleme sa SAD-om oko kineskog uspona na vlast i njihovo agresivno potraživanje ostvarivanja teritorijalnih zahtjeva.

'U tom kontekstu, snažno podržavamo operacije slobodnog kretanja američke mornarice, koja se već duže vrijeme zalaže za poštivanje međunarodnog pomorskog prava', rekla je Inada.

Dodaje kako će Japan povećati svoj angažman u Južnom kineskom moru kroz zajedničke morske operacije s američkom ratnom mornaricom te kroz niz bilateralnih i multilateralnih vježbi s regionalnim snagama.

Ova je odluka donesena od strane japanskih vlasti, tvrdi Inada, radi jačanja kineske moći na području Južnog kineskog mora. Ova odluka, dodaje, ne znači jačanje tenzija već služi kao odgovor na ionako zagrijanu situaciju u regiji zbog teritorijalnog spora između Kine i Vijetnama i Filipina, odnosno SAD-a, piše News.com.