Armada razarača, podmornica, nosača zrakoplova i helikoptera iz nekoliko zemalja okupila se u nedjelju uz japansku obalu demonstrirajući vojnu moć Japana i njegovih saveznika i snažnije angažiranje američke mornarice na zapadnom Pacifiku.


Smotra ratnih brodova u moru u blizini Tokija prvi je takav događaj nakon što je premijer Shinzo Abe ishodio suglasnost japanskog parlamenta za zakon kojim se prvi puta od Drugog svjetskog rata odobrava japanskim vojnicima obrana stranih saveznika.

Vezani članci Robert Hranj - 2 Zašto još nisu osposobljena sva borbena vozila koja je SAD donirao Hrvatskoj? ''Za 20-ak milijuna kuna mogli bi ososobiti ostatak kontingenta, u iduće dvije, tri godine'' Prosvjed u Mjanmaru 02 Eskalacija nasilja u Mjanmaru: Vojnici opet pucali na mirne prosvjednike, ima i ozlijeđenih

Abe promiče doktrinu kolektivne samoobrane saveznika kojom će njegova zemlja dobiti značajniju ulogu u regionalnoj sigurnosti i tako predstavljati ravnotežu s vojnom moći sve odlučnije Kine.

Abe je u obraćanju mornarima kazao da se pripreme za buduće misije i nastave čuvati sigurnost zemlje.

Uz japanske na smotri su bili i ratni brodovi iz Indije, Južne Koreje, Australije, Francuske i SAD-a koji je, među ostalim, bio predstavljen nosačem USS Ronald Reagan.

'Ovo je je prilika da pokažemo da je Hrvatska vojska potpuno spremna sudjelovati u obrani neke od članica NATO-a'

Ukupno je sudjelovalo 50 brodova i 61 zrakoplov.

Japanska se mornarica predstavila novim nosačem helikoptera Izumo, najvećim japanskim ratnim brodom od Drugog svjetskog rata dugačkim 248 metara.

Amerika je na smotru poslala zapovjednicu moćne istočnopacifičke treće flote viceadmiralicu Noru Tayson da se pridruži Abeu na njegovu brodu, pokazujući tako da namjerava ojačati svoju ulogu u tom dijelu svijeta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook