Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomski problemi i političke promjene

Kina gubi status najjače, u Aziji se rađa nova svjetska supersila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan će biti vodeća sila u Aziji do 2040 godine. Trenutno se možda čini da je nemoguće da će "Zemlja izlazećeg sunca" koja ima tek jednu desetinu stanovništva Kine, i još k tome starog, te nacionalni dug od 229 posto BDP-a, prestići svog susjeda, ali analitičari iz Geopolitical Futuresa ocijenili su da će za 25 godina Japan biti jači od Kine.

Kina kao azijska supersila polako silazi s trona najjače, a u godinama koje dolaze ta će se zemlja morati suočiti s ozbiljnim problemima. Najveća slabost kineske ekonomije, druge najjače u svijetu, je siromaštvo.

U Kini je 1981. milijarda ljudi živjela s manje od 3.10 dolara dnevno, a prema podacima Svjetske banke, iako je ekonomski rast te zemlje u posljednjih 30 godina bio izvanredan, on ipak usporava a 360 milijuna Kineza i dalje živi u velikom siromaštvu. Kina je neravnomjerno razvijena, obala daleko više od unutrašnjosti.

Kao najmnogoljudnija zemalja na svijetu Kina ima mogućnost mobilizacije ljudskog kapitala kao niti jedna druga, no s druge strane troši velika sredstva na unutarnju sigurnost, a treba držati pod kontrolom i regije koje žele veću autonomiju ili čak nezavisnost, prenosi Business Insider.

S druge strane, Japan je jedna od najbogatijih zemalja svijeta, a Tokio je grad s najvećim BDP-om od 1.48 bilijuna dolara (drugi je Seul ali s dvostruko manjim BDP-om). Za razliku od Kine, Japan ima "tek" 127.3 milijuna stanovnika, no bogatstvo je među njima puno ravnomjernije raspodijeljeno.

Najveća slabost Japana je njegova ovisnost o uvozu hrane i energije iako neki smatraju da je najbolnija točka te zemlje demografija, odnosno rapidno starenje populacije. Kako bi održao produktivnost, Japan je jedan od najvećih investitora u istraživanja umjetne inteligencije, informatičkih tehnologija i robotike, a ako bi im baš toliko zatrebala radna snaga, uvijek mogu promijeniti imigracijsku politiku i uvesti radnu snagu.

JAPAN IMA OPCIJE

Pročitajte i ovo Kineske vojne vježbe Naoružavanje Ovo nije viđeno od Drugog svjetskog rata: "Do 2027. godine bit će spremni na invaziju" Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Za razliku od Kine, Japan je uspješno prevladao brojne probleme s kojima se Kina tek treba suočiti.

Granice Japana su sigurne, s obzirom da je otočna zemlja, a japanska vlada ne mora, za razliku od Komunističke partije Kine, brinuti o jedinstvu zemlje niti hoće li se odcijepiti koja regija.

No, slabost Japana pokazala se kada je u pitanju izgradnja jake mornarice koja bi osiguravala pomorske opskrbne pravce. Ipak, Japan je zato našao saveznika u nekom tko mu to može osigurati, Sjedinjenim Američkim Državama.

Za sada, u Japanu je situacija manje dinamična nego u Kini, no ta zemlja ide prema poziciji vodeće sile u azijskom dijelu Pacifika, piše Business Insider.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene