Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša traži da Hrvatska popusti, Talijani tvrde ZERP je štetan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša u razgovoru sa šezdesetak novinskih dopisnika iz Bruxellesa koji borave u Sloveniji na poziv slovenske vlade osvrnuo i na spor s Hrvatskom oko primjene ZERP-a na članice Europske unije, te je ponovo pozvao Hrvatsku 'na popuštanje'.

Janša je tom prigodom istaknuo da se 'ne radi o bilateralnom pitanju' nego da je Hrvatska Sloveniji i Italiji obećala da se ZERP neće primjenjivati na članice EU-a, te 2004. dragovoljno potpisala zapisnik u Bruxellesu o tome u prisutnosti predstavnika Europske komisije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europska komisija traži opcije za rješavanje pitanja ZERP-a Slika nije dostupna 'RH ne bi trebala primjenjivati ZERP do pronalaska rješenja'

Slovenija, kad je u pitanju ZERP, nije 'najveći dio problema', nego se više radi o 'pitanju načela"' rekao je Janša dopinsicima iz Bruxellesa.

Italija se nada da će Vijeće ministara EU riješiti pitanje ZERP-a

Nemogućnost rješavanja pitanja hrvatskog Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa jako šteti talijanskoj ribarskoj floti jer najmanje trećina gospodarskih aktivnosti, po procjenama talijanskih ribarskih organizacija, dolazi iz ZERP-a koji je na snagu nakon više moratorija stupio 1. siječnja.

Radi se o području od 23.870 četvornih kilometara zabranjenom za plovila iz zemalja Europske unije, a koje se prostire od granice hrvatskih teritorijalnih voda do crte ekvidistance od hrvatske i talijanske obale, stvorenom 2003. za zaštitu rezervi ribom vrlo bogatog prostora, posebice, kako naglašava talijanska krovna organizacija ribarskih udruga Federcoopesca-Confcooperative, vrstama koje su vrlo tražene na tržištu.

Sada su sve nade usmjerene na Vijeće ministara u Bruxellesu 21. siječnja na kojem će govoriti o tom pitanju do kojeg je vrlo stalo Italiji i Sloveniji, ali i Hrvatskoj koja cilja ući u EU do 2010.

Radit će se, međutim, o razmjeni ustupaka jer će tijek pregovora o pristupanju ovisiti o efektivnoj provedbi odredbi ZERP-a. No situaciju u ovom trenutku nije moguće riješiti jer u Hrvatskoj još nije sastavljena nova vlada koja bi morala donijeti bilo kakvu odluku. U međuvremenu u Italiji, dok se u parlamentu od vlade traži da odmah intervenira, ministarstvo poljoprivrede poziva strukovne organizacije i preporučuje 'oprez u ribarenju u navedenoj zoni (3. siječnja su talijansku koćaricu zaustavile hrvatske vlasti u hrvatskim teritorijalnim vodama)'.

'Izgubiti jedan tako bogat dio mora šteta je koja se pridodaje stanju u vezi nafte', napominje predsjednik organizacije Federcoopesca Massimo Coccia koji svojim plovilima preporučuje najveći oprez i poštovanje odredbi. Po ocjeni te udruge problem se treba rješavati više na političkoj nego na tehničkoj razini, ciljajući na inicijative za suradnju.

'Vrijeme stupanja ZERP-a na snagu i poslijeizborno razdoblje u Hrvatskoj nisu pomogli rješavanju prilično štetnog problema za koji se nadamo da je na putu rješenja', ocjenjuje predsjednik AGCI-a Giampaolo Buonfiglio.

Generalni direktor organizacije Federcopesca, Luigi Giannini
primjećuje kako se u ribarstvu osjeća nelagoda zbog izostanka preciznih uputa, gospodarskih posljedica i posljedica za radna mjesta uslijed prepolovljene mogućnosti ribarenja. Predsjednik organizacije Legapesca Ettore Iani kaže da angažirao kod nadležnih ministarstava kako bi pridonio rješavanju izrazito teške situacije te izrazio nadu da će EU ubrzo donijeti zajednička pravila za racionalno upravljanje resursima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene