Afroamerikanac George Floyd više je od 20 puta rekao da ne može disati, dozivao svoju djecu i pokojnu majku i govorio da će ga policajci ubiti prije nego što je izdahnuo tijekom brutalnog policijskog privođenja u Minneapolisu, pokazuju novi dokazi.

Galerija


George Floyd ubijen je 25. svibnja, a bijeli policajac pritiskao mu je, dok je ležao na tlu, koljenom vrat gotovo devet minuta. Njegova smrt pokrenula je masovni val prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti u Sjedinjenim Državama, a potom i u svijetu.

Vezani članci Spomen-obilježje poginulim ruskim novinarima Kaznene prijave zbog ubojstva ruskih novinara prije 30 godina: Izrešetali im automobil pa ih dokrajčili hicima iz pištolja Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora Zavadlav dobio 40 godina zatvora, proglašen krivim za krvavi pohod: "Ovo je jedan od najbrutalnijih događaja u Hrvatskoj"

Snimka njegova ubojstva proširila se internetom. "Ne mogu disati", vikao je Floyd i dozivao svoju majku dok se gušio.

Transkripti snimke s kamere kojom je bio opremljen policajac Thomas Lane, jedan od umiješanih u Floydovo ubojstvo, otkrili su u utorak na sudu u Minnesoti nove detalje o njegovim posljednjim trenucima.

Floyd je policajcima kada su ga priveli rekao da ga ne stavljaju u policijski automobil jer je klaustrofobičan i anksiozan. Kada su ga pokušali prisilno strpati u automobil, Floyd je povikao da ne može disati i da će "umrijeti ovdje".

"Mama, volim te. Reci mojoj djeci da ih volim. Mrtav sam", rekao je kasnije Floyd, navodi se u transkriptu. Dozivao je majku i djecu još nekoliko puta.

Floyd je tijekom uhićenja rekao da ne može disati više od 20 puta. Čuje se kako mu policajci govore da se "smiri", da mu je "dobro" i da "normalno govori". U jednom trenutku Floyd je počeo inzistirati da će ga ubiti. "Onda prestani govoriti, prestani vikati, za to je potrebno puno kisika", rekao mu je policajac Derek Chauvin.

"Ne mogu disati"

"Oni će me ubiti. Oni će me ubiti. Ne mogu disati", bile su Floydove posljednje riječi prema tom transkriptu. Transkript je u utorak podnio odvjetnik policajca Lanea kako bi sudac odbacio optužbe protiv njega da je pomagao u ubojstvu i poticao na ubojstvo Floyda.

Četvorica policajaca koji su sudjelovala u uhićenju, Lane, Chauvin, Tou Zhao i Alexander Kueng, dobila su otkaz u policiji Minneapolisa dan nakon Floydove smrti i optužena su za njegovo ubojstvo. Svaki bi mogao provesti do 40 godina iza rešetaka.

Chauvin, koji je pritiskao 46-godišnjaku vrat, optužen je za ubojstvo drugog i trećeg stupnja. Thao i Kueng, kao i Lane, optuženi su za pomaganje i poticanje na ubojstvo.

Video Floydova ubojstva koji je zgrozio i prestravio Amerikance, izazvao je prosvjede i nerede u gradovima diljem zemlje i pokrenuo nacionalnu debatu o rasizmu i policijskom nasilju.

Floyd je priveden zbog optužbe za pokušaj korištenja krivotvorene novčanice od 20 dolara, a nakon što su mu stavili lisice, dvojica policajaca su ga polegla, Chauvin mu je pritiskao koljenom vrat, a četvrti je držao stražu.