Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za tragediju

J. Koreja: Posada optužuje obalnu stražu za tragediju broda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preživjeli članovi posade južnokorejskog trajekta koji je potonuo u travnju usmrtivši više od 300 osoba, branili su se u utorak na sudu tvrdnjama da je za akciju spašavanja na moru zadužena obalna straža.

Branitelji 15-člane posade, optužene za ubojstvo iz nehaja, rekli su da je posao posade bio završen u trenutku kada je obalna straža stupila na brod.

Pročitajte i ovo Plamen na trajektu u Biogradu Drama u Dalmaciji Otkriveno zašto se zapalio trajekt u Biogradu: Vatrogasci su se satima borili s vatrom Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost

"Posada vjeruje da je obalna straža bila potpuno sposobna izvesti operacije spašavanja jer se odazvala na poziv u pomoć i oni su ti koji su za tu zadaću profesionalno uvježbani i opremljeni", rekao je odvjetnik Im Ju-young u sudnici.

Počelo suđenje: Posadi južnokorejskog trajekta prijeti smrtna kazna

Trajekt Sewol, koji je bio prekrcan i plovio je prebrzo, prevrnuo se i potonuo na jugozapadnoj obali 16. travnja na rutinskoj vožnji od Incheona na kopnu do južnog ljetovališta na otoku Jeju. Od 476 putnika i članova posade 339 bila su djeca i njihovi učitelji iz iste škole u predgrađu Seula. Samo 172 osobe spašene su, a ostali su se utopili.

Članovi posade, uključujući kapetana, snimljeni su kako napuštaju brod dok su djeca poslušala naredbe i ostala zatvorena u svojim kabinama, noseći prsluke za spašavanje i čekajući dalje naredbe koje nisu stigle.

Tragedija trajekta izazvala je gnjev cijele Južne Koreje i višekratnu ispriku predsjednice Park Geun-hye koja je najavila reformu sustava za spašavanje na moru koju će povjeriti novoj agenciji. Međutim, pravni stručnjaci drže nedopustivim da se sva krivnja svali na obalnu stražu.

"To je teško uvjerljivo", rekao je Kim Hyun, odvjetnik za pomorsko pravo. "Posada je stajala na zapovjednom mostu nekih 40 minuta i nije učinila ništa da spasi putnike iako je znala da će brod potonuti. To što posada tvrdi teško je prihvatiti".

Odvjetnici sada trebaju pročešljati više od 1.400 predmeta koji su izuzeti kao dokazni materijal, a podnijelo ih je državno odvjetništvo. Policija je uhitila operatora trajekta, ali još traga za 73-godišnjim Yoo Byung-unom, glavom obitelji koja je vlasnik operatera trajekta.

Iduće ročište suda u Gwangjuu zakazano je za 24. lipnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene