Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanska vlada proglasila je u petak izvanredno stanje u Pompejima i najavila skorašnje imenovanje posebnog izaslanika za spas arheološke znamenitosti u podnožju Vezuva od "nebrige i napuštenosti", piše u priopćenju vlade.


Ta nova mjera, na snazi godinu dana, omogućit će skupljanje posebnih sredstava radi poboljšanja sigurnosti i prijema posjetitelja u slavni arheološki prostor, jednu od najposjećenijih znamenitosti u Italiji.

Vezani članci Slika nije dostupna Assad nakon 48 godina ukida izvanredno stanje? Slika nije dostupna Šteta u dolini Neretve oko 245 milijuna kuna

Proglašenje izvanrednog stanja usvojeno je na preporuku ministra nadležnog za zaštitu kulturne baštine Sandra Bondija po kojemu "više nije moguće tolerirati situaciju nebrige i propadanja" Pompeja, "jedne od najvažnijih baština na svijetu, svrstanu na UNESCO-ovu listu svjetske baštine čovječanstva".

"Stanje nebrige i propadanja ne odnosi se na spomeničku baštinu grada Pompeja", istaknuto je iz Arheološke uprave Napulja i Pompeja.