Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Filipinska predsjednica Gloria Macapagal Arroyo proglasila je u subotu izvanredno stanje u pokrajini Maguindanao na jugu zemlje, gdje je prošloga tjedna u teškim sukobima tijekom predizborne kampanje ubijeno 57 ljudi, objavili su dužnosnici.


Mjera izvanrednog stanja proglašena je prvi put u posljednjih 28 godina, izjavio je novinarima u Manili državni tajnik Eduardo Ermita. Pročitavši proglas predsjednice Arroyo, Ermita je pojasnio kako predsjednica ima ovlasti pozvati vojsku u cilju gušenja pobune i zaštite civila.

Proglas o proglašenju izvanrednog stanja izdan je nakon što je vlada primila izvješća o naoružanim skupinama u pokrajini Maguindanao koje prijete napadima nakon što je jedan gradonačelnik u tome području uhićen zbog povezanosti s pokoljem koji se dogodio 23. studenoga. Čelnik utjecajne obitelji, Datu Andal Ampatuan i njegov sin guverner, uhićeni su i stavljeni pod pasku vojske nakon što je utvrđeno da su povezani s umorstvom pripadnika suprotstavljenog političkog klana, civila i novinara, izjavio je zapovjednik filipinske vojske general Victor Ibrado. (Hina)

Vezani članci Milena Metikoš U Petrinji se očekuju temperature ispod nule, a ljudi su u kamp-kućicama bez struje: "Ne znam kako ćemo preživjeti zimu" Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije - 3 Župan Žinić: "Mjere opasnosti od poplave nisu proglašene zbog vodostaja nego zbog stanja nasipa koji su oštećeni"