Kršćanski svećenik pronašao je neobrađeni dijamant od 706 karata u zapadnoafričkoj državi Sijera Leone, a riječ je o jednom od najvećih dijamanta dosad pronađenih u svijetu, objavila je u četvrtak televizija.


Pastor Emmanuel Momoh pronašao je dijamant u rudniku u selu Koyadu u zapadnom okrugu Kono, rekao je ministar Alhaji Minkailu Mansaray.

Vezani članci Foto: Thinkstock Pronađen ogroman "krvavi" dijamant od 476 karata: Toliko je velik da nitko još ne zna koliko vrijedi Slika nije dostupna Rijedak ružičasti primjerak: Ovakav dijamant se pronalazi jednom godišnje

Taj dragi kamen je među 20 najvećih neobrađenih dijamanta dosad pronađenih u cijelome svijetu.

U srijedu navečer taj je dragulj predan predsjedniku Ernestu Koromi koji je obećao da će biti prodan transparentno na međunarodnoj dražbi i to "kupcu koji bude ponudio najvišu cijenu".

"Moram pomoći vladi i svome narodu, tako da svi iz toga izvučemo korist", rekao je glasnogovornik citirajući pastora, sretnog nalaznika.

Unatoč bogatstvu dragog kamenja koje se može pronaći na četvrtini područja Sijera Leonea, ta afrička država od šest milijuna stanovnika jedna je od pet najsiromašnijih na svijetu, prema klasifikaciji Ujedinjenih naroda.

Sijera Leone godinama se bori protiv ilegalne trgovine dijamantima, a oni su potaknuli i desetljeće dug građanski rat od 1991. do 2002. u kojem je ubijeno oko 70.000 ljudi. (Hina)